Pavel Filip: Relația cu Federația Rusă poate fi construită doar pe semnale credibile nu cu amenințări cum se practică în prezent

pavel filip, republica moldova, partidul democrat, pdm vlad plahotniuc

Într-un interviu acordat publicației Tribuna, unul din subiectele abordate de prim-ministrul Pavel Filip a fost legat de problema transnistreană și relațiile pe care le are de fapt la moment țara noastră cu Federația Rusă.

Prim-ministrul a relatat că recent a avut loc o reuniune a Comisiei pentru reintegrarea țării, în care s-a discutat despre stadiul actual al procesului de soluționare a conflictului transnistrean și despre planul de acțiuni pe care îl are guvernul pentru acest an.

În primul rând, vreau să ne concentrăm pe ducerea la îndeplinire a deciziilor pe care le-am semnat anul trecut – deschiderea podului Gura Bâcului-Bâcioc, soluționarea problemelor școlilor din stânga Nistrului cu predare în grafia latină, apostilarea actelor de studii emise în regiunea transnistreană, deblocarea accesului fermierilor la terenurile agricole și interacțiunea în domeniul telecomunicațiilor. ” a declarat Pavel Filip.

Conform premierului, toți cetățenii Republicii Moldova trebuie să fie în atenția guvernului, iar cei din stânga Nistrului nu ar trebui să fie o excepție. Pavel Filip spune că anul trecut proiecte în valoare de 15 milioane de lei au fost finanțate de către Guvern, iar, începând cu 2015, mai ales prin susținerea UE, 45 milioane de euro au mers prin investiții în regiunea transnistreană.

Datorită unui dialog cu partea ucraineană, “este pentru prima dată în 25 de ani când efectuăm în comun controlul vamal la frontieră, inclusiv pe segmentul transnistrean“. Mai spune Filip adăugând că Republica Moldova continuă să aibă încredere în formatul 5+2 susținând că prin dialog diplomatic se poate ajunge la soluția reîntregirii țării.

Cât despre dialogul cu partea rusă, noi susținem normalizarea relației bilaterale prin intensificarea contactelor diplomatice și a schimburilor economice și comerciale; ultimele acțiuni ale Ministerului de Externe o demonstrează. Succesul depinde de buna-credință a părții ruse și de acțiunile pe care le va întreprinde. Retragerea trupelor rusești și a muniției din Transnistria nu este un moft pentru noi, ci un gest firesc pentru o țară suverană; la fel, nu putem accepta hărțuirea diplomaților și a liderilor noștri politici cu false acuzații.” a declarat Pavel Filip.

Ca o concluzie la acest subiect, prim-ministrul Republicii Moldova a mai spus că spera ca Rusia să nu se implice în alegerile parlamentare care vor avea loc în țara noastră în această toamnă căci încrederea se poate construi doar cu semnale ferme și credibile dar nu cu amenințări și lipsă de respect.

Total
0
Shares
 
Total
0
Share