Social

Pavel Filip s-a întâlnit cu pensionarii din Telenești: Noua formulă de calcul pune toți pensionarii în condiții egale

Pinterest LinkedIn Tumblr

În cadrul vizitei la Telenești, prim-ministrul Pavel Filip a discutat cu un grup de pensionari despre efectele reformei pensiilor. Oamenii în etate au spus că, urmare a reformei, pensia lor a crescut simțitor. Totodată, ei au încurajat Guvernul să continue proiectele sociale, orientate spre susținerea persoanelor de vârsta a treia.

Știu că pensia este încă mică, dar este important că prin reforma pensiilor am înlăturat o nedreptate care li s-a făcut celor care s-au pensionat după 1999. Prin introducerea noii formule de calcul au fost puse bazele unui sistem de pensii corect și echitabil”, a spus Pavel Filip, citat de Provincial.md.

În urma valorizării pensiilor – numărul beneficiarilor care primeau pensii mai mici de 500 de lei a ajuns aproape la 0, fiind redus de la 4 mii de persoane la 40. În același timp, numărul celor care primesc o pensie mai mare de 2000 de lei s-a dublat.

La începutul acestei luni, a demarat ultima etapă a valorizării pensiilor. În rezultat, aproape 95 de mii de persoane vor primi pensii mai mari. În total, este vorba de 85 064 beneficiari de pensii pentru limita de vârstă și 9 753 de beneficiari de pensii de dizabilitate.

Urmare a acestei valorizări, mărimea medie a pensiei pentru limita de vârstă crește cu 308,43 lei (cu 20%, până la o medie de 1784,94 lei), iar în cazul pensiilor de dizabilitate majorarea va constitui 415,24 lei (cu peste 40%, până la o medie de 1368,45 lei).

loading...

Comments are closed.