Politic

Pavel Filip și Pierre Moscovici, comisarul european pentru Afaceri Economicea UE au semnat: Moldova primește 100 milioane de euro!

Pinterest LinkedIn Tumblr

La Bruxelles a fost semnat Acordului de împrumut dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană privind asistența macrofinanciară. Republica Moldova va primi 100 milioane de euro, dintre care 40 milioane de euro vor fi oferiți sub formă de grant.

Moldova va primi prima tranşă din suportul de 100 de milioane de euro oferit de Uniunea Europeană, în prima parte a anului 2018. Anunţul a fost făcut de Comisarul european pentru politica de vecinătate şi negocieri de extindere, Johannes Hahn, la o întrevedere cu jurnaliștii partipanţi la Summitul Parteneriatului Estic, transmite Publika.

Hahn a menţionat că un memorandum în aces sens va fi semnat astăzi la întrevederea pe care o va avea cu premierul Pavel Filip.

Programul de asistență macrofinanciară pentru țara noastră prevede că 40 de milioane de euro urmează să fie oferite sub formă de grant, iar 60 de milioane de euro – sub formă de împrumut.

Debursările se vor face în anul 2018, în trei tranșe egale, în funcție de progresele înregistrate în implementarea celor 28 de condiţii impuse de Uniunea Europeană. Acestea prevăd combaterea corupţiei, reformele în sectorul energetic şi cel financiar, dar şi îmbunătăţirea mediului de afaceri.

La 16 noiembrie curent, Cabinetul de miniştri a aprobat o hotărâre de Guvern care prevedea semnarea Acordului de finanţare dintre Moldova şi Uniunea Europeană privind asistenţa macrofinanciară de 100 de milioane de euro. Ministrul Finanţelor, Octavian Armaşu, şi guvernatorul Băncii Naţionale, Sergiu Cioclea, sunt împuterniciţi să ratifice documentul.

 

Revenim cu detalii.

loading...

Comments are closed.