Politic

Pavel Filip: „Tribuna ONU – mijloc de informare despre evoluțiile în subiectul retragerii forţelor militare străine din RM”

Pinterest LinkedIn Tumblr

Înainte de a merge în vizita de lucru la New York, pentru a participa la sesiunea Adunării Generale a ONU, prim-ministrul Pavel Filip a oferit un interviu agenției de presă, Moldpres.

În cadrul interviului, Filip a vorbit despre așteptările pe care le are el și guvernul pe care îl conduce față de actuala sesiune, planurile conducerii de la Chișinău vis-a-vis de parteneriatul cu ONU. Totodată, Filip a povestit în linii generale despre evenimentele, întrevederile care sunt preconizate în cadrul vizitei sale dar și despre Rezoluția privind retragerea forțelor armate străine de pe teritoriul Republicii Moldova, care a fost votată în cadrul unei ședințe anterioare.

Pavel Filip spune că așteptările de la acest for global al întregii comunități internaționale, nu doar ale Republicii Moldova, sunt mereu mari pentru că pe parcursul acestei săptămâni, pe Segmentul Înalt ONU, șefi de stat, de guverne și miniștri de externe vor discuta despre provocările cu caracter global şi regional. Din păcate, provocările nu s-au diminuat, ci au devenit și mai complexe. De la această tribună vor fi auzite propuneri cu privire la soluţionarea celor mai stringente probleme globale, asigurarea păcii şi bunăstării la nivel internațional. Republica Moldova trebuie să fie parte din aceste soluții.

În mod incontestabil, tribuna Adunării Generale a ONU  serveşte ca mijloc de informare a comunităţii internaţionale despre reuşitele implementării Agendei 2030, dinamica realizării angajamentelor asumate de Republica Moldova prin Acordul de Asociere RM-UE, precum şi evoluțiile înregistrate de țara noastră pe subiectul retragerii forţelor militare străine de pe teritoriul Republicii Moldova.

Filip promite că va folosi această ocazie pentru a exprima gratitudine pentru faptul că ONU a auzit apelul nostru de a-şi asuma un rol pro-activ în menținerea păcii și securității internaționale și în asigurarea suveranității și integrității teritoriale a statelor membre, în conformitate cu Carta ONU.

În cadrul aceluiași interviu, prim-miistrul Republicii Moldova afirmă că prin adoptarea Rezoluției privind retragerea forțelor armate străine de pe teritoriul Republicii Moldova, Adunarea Generală a confirmat că Federația Rusă a atentat la suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova, prin refuzul de a se conforma normelor dreptului internațional și principiilor înscrise în Carta ONU. În consecință, Federația Rusă trebuie să-și retragă necondiționat, complet și fără întârziere armamentele și forțele sale militare de pe teritoriul Republicii Moldova.

Rezoluția reprezintă un document de referință al ONU, menit să consolideze sprijinul organizației pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova. În context, doresc să exprim gratitudinea noastră profundă tuturor statelor membre care au susținut adoptarea rezoluției.

Acest subiect va rămâne în vizorul ONU şi pe viitor, deoarece săptămâna trecută, Comitetul General și Adunarea Generală a ONU a adoptat, prin consens, decizii privind înscrierea în agenda sesiunii a 73-a a unui punct nou, intitulat “Retragerea completă a forţelor militare străine de pe teritoriul Republicii Moldova”.

loading...

Comments are closed.