Pelerinaj tragic la Mecca: Peste 570 de oameni au murit din cauza căldurii infernale

Peste 570 de persoane au murit în timpul pelerinajului de la Mecca, desfășurat anul acesta într-o căldură infernală. Dintre morți, cel puțin 320 sunt din Egipt, iar oficialii saudiți au raportat că au tratat peste 2 000 de persoane pentru stres termic, relatează The Guardian.

Cel puțin 323 dintre cei care au murit erau egipteni, majoritatea dintre ei decedând din cauza căldurii puternice. De asemenea, cel puțin 60 de iordanieni au murit, deși, marți, cifrele indicau că 41 de persoane și-au pierdut viața. Noile decese ridică la 577 numărul total raportat până în prezent de mai multe țări, potrivit unui bilanț al AFP.

Anterior, Ministerul egiptean de Externe a declarat că sunt încă în derulare operațiunile de căutare a egiptenilor dispăruți în timpul pelerinajului. De asemenea, autoritățile saudite au raportat că au tratat peste 2 000 de pelerini care au suferit din cauza caniculei. Anul trecut, cel puțin 240 de pelerini au murit, majoritatea fiind indonezieni.

Luni, temperatura a atins 51,8 grade Celsius la Marea Moschee din Mecca, a anunțat centrul național de meteorologie saudit. Jurnaliștii AFP aflați, luni, în Mina, în afara Meccăi, au văzut pelerini care își turnau sticle de apă în cap, în timp ce voluntarii le împărțeau băuturi reci și înghețată, care se topea rapid, pentru a-i ajuta să se răcorească. Oficialii saudiți i-au sfătuit pe pelerini să folosească umbrele, să bea multă apă și să evite expunerea la soare în cele mai fierbinți ore ale zilei.

Însă multe dintre ritualuri, inclusiv rugăciunile de pe Muntele Arafat, care au avut loc sâmbătă, presupun să stai în aer liber ore întregi în timpul zilei. Unii pelerini au descris faptul că au văzut cadavre pe marginea drumului și servicii de ambulanță care păreau uneori copleșite. Aproximativ 1,8 milioane de pelerini au luat parte la Hajj în acest an, dintre care 1,6 milioane din străinătate, potrivit autorităților saudite.

În anii trecuți, la cel mai mare pelerinaj musulman, considerată și cea mai mare adunare de oameni din lume, au fost înregistrate tragedii și din cauza îmbulzelii. Una de proporție a avut loc acum nouă ani, în septembrie 2015, atunci când din cauza busculadelor au murit 717 pelerini, iar alți peste 800 au fost răniți.

Hajj este cel mai mare eveniment anual din Arabia Saudită. Acesta are loc la două luni şi 10 zile după ce se termină Ramadanul, în timpul lunii islamice Dhul-Hijjah. Întrucât calendarul islamic este lunar şi este mai scurt decât calendarul gregorian, data Hajj în calendarul gregorian diferă în fiecare an.

Total
0
Shares
Total
0
Share