Alte știri

Pentagonul i-a concediat pe aliaţii lui Trump și a suspendat zeci de comisii consultative

Pinterest LinkedIn Tumblr

Pentagonul a anunţat marţi suspendarea activităţilor a 42 de comisii consultative, unde fostul preşedinte american Donald Trump şi-a numit zeci de simpatizanţi în ultimele zile ale mandatului său, scrie AFP.

Într-o notă adresată şefilor de servicii şi comandamente, noul ministru al apărării, Lloyd Austin, a anunţat că 42 de comisii consultative însărcinate să dea aviz extern Pentagonului în diverse domenii vor fi reexaminate pentru a stabili dacă aduc “beneficii tangibile” ministerului.

Sute de experţi vor fi, prin urmare, eliberaţi din funcţie, iar activităţile comisiilor suspendate până în iunie, a precizat el. Majoritatea experţilor vor fi concediaţi cu începere de la 16 februarie.

La scurt timp după alegerile din noiembrie, administraţia Trump i-a îndepărtat pe foştii şefi ai diplomaţiei americane Henry Kissinger şi Madeleine Albright din Defence Policy Board, având ca misiune să ajute la elaborarea strategiei de apărare a Statelor Unite.

Ei au fost înlocuiţi de fostul congresman american Newt Gingrich, considerat un reprezentant al aripii dure, şi de fostul general Anthony Tata, devenit comentator pentru Canalul Fox News şi mai ales cunoscut pentru mesajele islamofobe de pe Twitter.

Corey Lewandowski şi David Bossie, responsabili ai campaniei electorale a lui Donald Trump, au fost numiţi în Defense Business Board, comisie însărcinată să dea un aviz independent asupra marilor contracte atribuite de Pentagon.

Experţii care fac parte din aceste comisii nu sunt plătiţi, dar funcţia este de prestigiu şi poate oferi acces la informaţii importante.

Chiar dacă Lloyd Austin a subliniat că doreşte să studieze utilitatea acestor comisii, Pentagonul a făcut cunoscut că este vorba despre un răspuns la zecile de numiri de ultim moment ale administraţiei Trump.

“Este sigur că activitatea frenetică care s-a produs în componenţa multora din aceste comisii între noiembrie şi ianuarie l-a îngrijorat profund pe ministru şi cu siguranţă l-a ajutat să ia această decizie”, a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby.

După evaluarea acestor comisii, Lloyd Austin va decide numărul acestora şi va numi noi experţi.

Sursa: Agerpres

loading...

Comments are closed.