În ședința Guvernului din 23 octombrie 2024, la propunerea Ministerului Finanțelor, au fost aprobate două hotărâri (1, 2) referitoare la majorarea împrumutului de la Fondul Monetar Internațional (FMI) cu 140 de milioane de dolari. Banii împrumutați anterior au fost cheltuiți contrar destinației inițiale, fiind folosiți pentru acoperirea cheltuielilor bugetare, precum plata salariilor funcționarilor publici și alte cheltuieli de stat.
Conform notei informative aferente primei hotărâri, „proiectul de lege prevede modificarea articolului 1 din Legea nr. 7/2022 privind atragerea împrumutului de stat extern din partea FMI prin mecanismul de finanțare extinsă (EFF), majorând suma cu 94,3 milioane DST, ajungând astfel la un total de 396,175 milioane Drepturi Speciale de Tragere (DST).”
Totodată, a fost adoptată și o a doua hotărâre, care modifică Legea nr. 8/2022, astfel încât împrumutul acordat prin mecanismul extins de creditare (ECF) să fie majorat cu 19,05 milioane DST, atingând suma totală de 198,087 milioane DST.
Guvernul a motivat această decizie prin „revizuirea necesităților bugetului de stat și consultările cu Banca Națională a Moldovei”, redistribuind fondurile obținute integral către bugetul de stat.
Cu toate acestea, în cadrul ședinței, raportorul a evitat să menționeze în mod direct cifrele exacte și nu s-a făcut publică majorarea totală de 140 de milioane de dolari, echivalentul în Drepturi Speciale de Tragere.
De asemenea, nici Guvernul, nici Ministerul Finanțelor nu au emis comunicate de presă care să informeze publicul despre această majorare a împrumutului, în contextul campaniei electorale în care actualul Guvern PAS o susține pe Maia Sandu, astfel încât o astfel de știre ar putea afecta negativ imaginea și șansele acesteia în alegeri.
Contactați pentru o reacție, reprezentanții Ministerului Finanțelor nu au răspuns la apelurile telefonice (+373 22 26 27 86; +373 22 26 25 46).
Pe această cale, redacția Agenției de presă Telegraph condamnă utilizarea resurselor administrative și aplicarea cenzurii în scopul protejării campaniei electorale a candidatului susținut de guvern în alegerile prezidențiale.