Politică

„Pentru Moldova” cere ca farmaciilor să li se permită să livreze medicamente la domiciliu

Pinterest LinkedIn Tumblr

Platforma parlamentară „Pentru Moldova” propune să fie operate modificări la legislație, care le-ar permite farmaciilor să efectueze livrări de medicamente la domiciliu. Deputații au elaborat un proiect de modificare a legislației în acest sens și cer ca acesta să fie examinat în regim de urgență.

Potrivit autorilor inițiativei, din cauza crizei pandemice, situația în sistemul medical din Republica Moldova este în stare critică. Spitalele nu dispun de paturi libere pentru a primi pacienții cu forme grave de COVID-19, iar majoritatea bolnavilor se tratează la domiciliu.

„În aceste condiții, având în vedere că persoanele bolnave de COVID-19 sunt obligate să stea în izolare, accesul la medicamente este limitat. Acest lucru se observă în special la persoanele care locuiesc singure, la vârstnici, care nu pot să se deplaseze la farmacii pentru a procura cele necesare ca să se vindece de COVID-19 și nu au pe cine ruga pentru a le oferi ajutor”, se menționează în proiect.

Prin urmare, susțin autorii, se atestă necesitatea urgentă de a modifica legislația actuală, pentru a garanta tuturor persoanelor posibilitatea de a cumpăra medicamente și a se trata de noul coronavirus la domiciliu. Mai mult, deputații precizează că această modificare nu va genera niciun fel de cheltuieli suplimentare din Bugetul de Stat.

Amintim că legea prin care au fost instituite de farmaciile mobile, susținută de P.Șor și Platforma “Pentru Moldova”, a fost declarată neconstituțională. Curtea Constituțională a motivat că legea a fost adoptată fără avizele Guvernului.

loading...

Comments are closed.