Pentru următoarele alegeri locale generale, CEC va cheltui 178,6 milioane lei

Comisia Electorală Centrală (CEC) a aprobat, în cadrul ședinței din 2 decembrie curent, bugetul instituției pentru anul 2023, în sumă de 300,3 milioane lei, dintre care 178,6 milioane lei pentru organizarea și desfășurarea alegerilor locale generale, planificate pentru anul 2023.

Astfel, pentru activitatea curentă a Comisiei sunt planificați 58,4 mln. lei, iar pentru activitatea consiliilor electorale de circumscripție de nivelul al doilea, cu statut permanent – 10,7 mln. lei.

Totodată, 47 854,4 mii lei urmează să fie distribuite pentru finanțarea partidelor politice, în dependență de rezultatele obținute în cadrul alegerilor.

Alte 4 060,5 mii lei sunt destinate activității Centrului de Instruire Continuă în Domeniul Electoral (CICDE) pe lângă CEC. La fel, pentru realizarea acțiunilor CICDE în cadrul proiectului PNUD „Consolidarea democrației în Republica Moldova prin alegeri incluzive și transparente” sunt prevăzuți 600,0 mii lei.

Bugetul pentru anul 2023 a fost elaborat ținând cont de adoptarea unui nou Cod electoral și modificările care urmează să intre în vigoare, în special cele referitoare la permanentizarea activității tuturor membrilor Comisiei Electorale Centrale, dar și constituirea consiliilor electorale de circumscripție de nivelul al doilea cu statut permanent.

La estimarea cheltuielilor, pentru activitatea organelor electorale inferioare, s-a ținut cont de recomandarea Curții de Conturi, fiind efectuată o medie pentru ultimele trei scrutine desfășurate în Republica Moldova. În rezultat, anumite sume au fost diminuate, iar altele s-au majorat, luând în calcul creșterea prețurilor la anumite produse și servicii.

Documentul va fi publicat pe pagina oficială a Comisiei www.cec.md, la compartimentul Hotărâri CEC. Hotărârea adoptată va fi înaintată Guvernului Republicii Moldova pentru a fi inclusă în proiectul bugetului de stat, iar ulterior Parlamentului pentru aprobare.

Total
0
Shares
Total
0
Share