Actual

Percheziții la sediul PCCOCS. Precizările Procuraturii Anticorupție

Pinterest LinkedIn Tumblr

Procurorii anticorupție au efectuat luni seara, 18 octombrie, percheziții în birourile câtorva procurori ai Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), în cadrul dosarului în care este vizat procurorul general suspendat și aflat în arest la domiciliu, Alexandr Stoianoglo, informează IPN.

La ieșirea din sediul PCCOCS, procurorul de caz Victor Furtună a declarat pentru presă, că „au avut loc mai multe proceduri procesuale – mai concret: percheziții”. El a precizat, că „au fost ridicate mai multe bunuri care urmează a fi examinate în cadrul cauzei penale: purtători materiali de informație, documente, acte și așa mai departe”.

Procurorul de caz Victor Furtună a refuzat să dezvăluie identitatea persoanelor și ce acuzații li se aduc, pentru a respecta principiul prezumției nevinovăției. El a confirmat faptul că perchezițiile au avut legătură cu cauza penală intentată procurorului general suspendat Alexandr Stoianoglo.

Ulterior, ați doi procurori care au efectuat perchezițiile, unul dintre care s-a prezentat ca fiind Petru Ermaliuc, procuror delegat în Procuratura Anticorupție, au confirmat pentru presă, că s-au făcut percheziții în biroul procurorului PCCOCS, Dumitru Răileanu. Ei au precizat, că perchezițiile s-au desfășurat în prezența acestuia.

Procurorii au ieșit din sediul Procuraturii cu pachete negre, în care, după cum au specificat ei, s-ar afla mai multe acte, ridicate din birourile în care au fost efectuate perchezițiile.

În urma perchezițiilor, nicio persoană nu a fost reținută.

După finalizarea perchezițiilor, procurorul din cadrul Procuraturii Generale Mariana Cherpec, responsabilă pentru comunicarea cu reprezentanții mass-media, a declarat pentru IPN, că „pe acest caz cu reprezentanții mass-media comunică doar procurorul de caz, desemnat de Consiliul Superior al Procurorilor. Procuratura Generală nu se implică și nu poate da detalii despre perchezițiile efectuate”.

În această dimineață, Procuratura Anticorupție a emis următorul comunicat de presă:

Pe 18 octombrie 2021, Grupul de urmărire penală, condus de procurorul desemnat de către Consiliul Superior al Procurorilor pentru efectuarea urmăririi penale în cazul dlui Alexandr Stoianoglo, a efectuat percheziții în biroul a doi procurori din Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale.
Menționăm că, necesitatea efectuării perchezițiilor a fost determinată de probatoriul administrat până în prezent în cadrul urmăririi penale și se încadrează perfect în prevederile normelor de drept care reglementează aceste acțiuni procesuale, perchezițiile respective fiind preventiv autorizate de către judecătorul de instrucție.
Mai mult, este relevant de a menționa că, recurgerea la percheziții a fost determinată de refuzul procurorilor din PCCOCS de a prezenta procurorilor anticorupție toate actele și obiectele solicitate în condiții legale.
Acțiunile întreprinse de membrii grupului de urmărire penală s-au limitat la circumstanțele care se referă la cazul dlui Alexandr Stoianoglo și nu s-au extins asupra altor cauze penale din gestiunea procurorilor în birourile cărora au fost efectuate percheziții și nu au creat impedimente în exercitarea atribuțiilor de serviciu ale acestora. Mai mult, procurorilor respectivi chiar le-a fost permis de a-și extrage copiile fișierelor sau de a-și face copiile actelor necesare pentru exercitarea în continuare a atribuțiilor de serviciu pe dosarele din gestiune.

În contextul celor menționate, considerăm fără temei declarațiile prin care se încearcă de a crea artificial conexiuni între acțiunile de urmărire penală menționate și alte cauze penale din gestiunea procurorilor vizați.

Comunicatul este semnat de către procurorul desemnat de către Consiliul Superior al Procurorilor Victor FURTUNĂ.

loading...

Comments are closed.