În perioada 1-11 mai 2024, o persoană în vârstă de 25 de ani a fost spitalizată la IMSP SCBI “Toma Ciorbă” cu diagnosticul de botulism tip B. Diagnosticul a fost confirmat pe baza datelor epidemiologice (consum de pateu de porc conservat în condiții casnice), clinice (disfagie, disartrie, disfonie, diplopie) și de laborator (teste pentru identificarea toxinei în ser).
”Persoana a primit trei doze de ser antibotulinic polivalent (ABE), administrate intramuscular timp de trei zile consecutiv. Datorită intervenției prompte și tratamentului specific, evoluția bolii a fost controlată, iar pacienta a fost externată într-o stare satisfăcătoare, fără sechele.
Botulismul este o neuroinfecție paralitică produsă de toxina Clostridium botulinum, care blochează eliberarea acetilcolinei la nivelul joncțiunii neuro-musculare. Transmiterea se face prin consumul de alimente contaminate, în special conservele artizanale, sau prin contactul direct cu o plagă infectată. Diagnosticul se bazează pe date epidemiologice, clinice și de laborator, iar tratamentul constă în administrarea serului antibotulinic și suport respirator la nevoie.
Menționăm că IMSP SCBI “Toma Ciorbă” deține stocuri de seruri curative pentru botulism. În aprilie 2024, instituția a sprijinit România, furnizând seruri pentru tratarea a doi pacienți din Piatra Neamț și Ploiești. Colaborarea rapidă și eficientă a permis administrarea promptă a tratamentului, rezultând în ameliorarea semnificativă a stării generale a pacienților”, este comunicatul instituției.