Persoanele care dețin arme trebuie să le declare la poliție până la 25 octombrie

Posesorii de arme, inclusiv a celor pneumatice, urmează să le declare la inspectoratele de poliție până la 25 octombrie curent. Măsura este efectuată o dată la cinci ani, pentru a verifica dacă persoanele întrunesc toate condiţiile legale de deținere și păstrare a armelor, relatează MOLDPRES.

În cadrul unei conferințe de presă, șeful Inspectoratului General de Poliție (IGP), Alexandru Pânzari, a anunțat astăzi despre lansarea oficială a campaniei de sensibilizare a societăţii cu genericul „Acum este momentul, predă armamentul!”.

Campania se va desfășura în perioada 23 octombrie curent – 23 ianuarie 2019 și are drept scop sensibilizarea societăţii privind pericolul generat de armele deţinute ilegal și motivarea cetăţenilor la predarea benevolă a acestora. Au existat mai multe incidente cu implicarea armelor ilegale, care s-au soldat cu urmări grave. De aceea, armele neînregistrate, cele ce nu sunt testate tehnic sau nu sunt păstrate în safeu, prezintă un risc sporit pentru cetățeni. Astfel, este foarte important ca armele să fie deținute în mod legal și în siguranță”, a spus Pânzari.

La rândul său, şeful Direcţiei generale securitate publică a IGP, Marin Maxian, a specificat că persoanele care au deținut până în prezent armele în mod ilegal și acum le vor declara la poliție nu riscă pedepse.

Armele deținute ilegal pot pune în pericol siguranța națională. Oamenii legii identifică anual un număr impunător de arme deținute ilegal. Campania are drept obiectiv crearea unui mediu sigur pentru cetățeni prin scoaterea din circuit a armelor și munițiilor ilegale. Ne dorim responsabilizarea societății și creșterea gradului de conștientizare a pericolului. Campania prevede acțiuni de informare a cetățenilor și repartizarea pliantelor informative. Trebuie să conștientizăm că o armă păstrată în locuri nesigure poate duce la consecințe grave. Totodată, dacă o persoană depistează o armă, imediat trebuie să anunțe poliția”, a afirmat Marin Maxian.

Potrivit legislației, pentru a deține o armă, persoana trebuie să aibă vârsta de 21 de ani, să absolvească cursurile teoretice și practice, să fie sănătoasă mintal, să dețină certificatul medical eliberat de către medicul psiholog și narcolog, să dispună de permisul de armă autentic și de condiții sigure de păstrare a acesteia. „Până la termenul stabilit, trebuie să declare armele posesorii care dețin permise mai vechi de 5 ani. Cei care au obținut permisele după anul 2013 nu cad sub incidență. Posesorii de arme pneumatice la fel trebuie să se adreseze la poliție și să le declare, iar ulterior să obțină certificatul de deținător. Persoanele care nu se vor conforma riscă să piardă dreptul de port armă. Astfel, arma va fi înstrăinată timp de 10 zile, iar în următorii 5 ani posesorii nu vor putea să dețină o altă armă”, a menționat Maxian.

Conform datelor statistice, în Republica Moldova există peste 58 mii de persoane care dețin în total circa 71 mii de arme. Anual, polițiștii identifică circa 500 de arme deținute ilegal.

Persoanele care dețin arme în mod ilegal riscă pedepse sub formă de muncă neremunerată sau până la trei ani de închisoare.

În ultimii ani, au fost înregistrate mai multe cazuri în care copiii au avut acces la armele păstrate în locuri nesigure și au tras în alți minori, provocând incidente care s-au soldat chiar și cu decese. Un exemplu ar fi și cazul de acum un an din localitatea Verejeni, raionul Teleneşti, unde un minor de 14 ani a tras accidental din arma tatălui său în vecinul de 7 ani, care a decedat.

Total
0
Shares
 
Total
0
Share