Politică

Persoanele care nu au acumulat stagiul de cotizare nu vor primi pensia minimă în mărime de 2000 lei, explică Natalia Gavrilița

Pinterest LinkedIn Tumblr

Persoanele care au atins vârsta standard de pensionare, dar nu au acumulat stagiul de cotizare necesar pentru stabilirea pensiei pentru limită de vârstă, nu vor beneficia de pensia minimă în mărime de 2000 lei, a explicat Natalia Gavrilița, premierul numit la propunerea PAS și a președintelui Maiei Sandu.

Potrivit premierului în funcție, asiguratul care, la împlinirea vârstei standard de pensionare, nu are stagiul minim de cotizare prevăzut la alin. (1) din Legea privind sistemul public de pensii are dreptul la alocație în condițiile Legii nr. 499 din 14 iulie 1999 privind alocațiile sociale de stat pentru unele categorii de cetățeni, dar care nu este în mărime de minim 2000 lei.

Din datele Casei Naționale de Asigurări Sociale, aflăm că persoanele care au atins vârsta de pensionare primesc o alocație în mărime de 20% din cuantumul pensiei minime indexate pentru limită de vârstă, stabilit anual de către Guvern.

În același context, Gavrilița a mai spus că actuala guvernare PAS ar putea elimina vârsta minimă de pensionare, iar fiecare cetățean va primi dreptul să se pensioneze la orice vârstă dorește, cu calcularea pensiei în dependență de cotizațiile achitate până în ziua pensionării.

Prin urmare, a mai explicat Gavrilița, PAS va revizui inclusiv legea adoptată de PSRM și Șor cu privire la micșorarea vârstei de pensionare, votată anul trecut, deoarece raportul oficial de angajați-pensionari este de aproximativ de 1:1, adică un angajat achită contribuții care se duc la întreținerea unui pensionar. Așadar, urmează să fie redus numărul de pensionari și majorate locurile de muncă cu acte în regulă.

Amintim că PAS a promis majorarea pensiei minime pentru toți pensionarii din țară, însă reprezentanții acestui partid nu au vorbit și despre subtilitățile promisiunii electorale. Astfel, va fi majorat doar punctul de calculare a pensiei minime, nu și a alocației pentru cei fără stagiul de muncă, iar mărimea finală a pensiei va fi calculată în baza reperului în mărime de 2000 lei, care astăzi este de 1188,05 lei.

 

loading...

Comments are closed.