Persoanele neîncadrate în câmpul muncii pot să își asigure stagiul de cotizare în baza unui contract individual încheiat cu CNAS

Persoanele neîncadrate în câmpul muncii au posibilitatea asigurării stagiului de cotizare în baza unui contract individual încheiat cu CNAS.

Astfel, potrivit prevederilor art. 6 din Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2020, categoriile de persoane care nu sunt menționate în anexa nr. 1 la Legea nr. 489/1999 privind sistemul public de asigurări sociale pot fi asigurate pe bază de contract individual încheiat cu Casa Națională de Asigurări Sociale, plătind contribuții de asigurări sociale de stat în sumă de 10740 de lei pentru anul 2020, dar nu mai puțin de 1/12 din suma respectivă lunar, ceea ce constituie 895 lei pentru o lună.

Potrivit prevederilor legale, persoanele fizice proprietari sau arendași de terenuri agricole care lucrează terenul în mod individual, la fel își pot asigura un stagiu de cotizare prin încheierea unui contract individual cu CNAS, achitând  sumă de 2736 lei pentru anul 2020 sau  228 lei lunar.

Asigurarea socială prin intermediul contractului individual încheiat cu CNAS este realizată prin intermediul subdiviziunilor teritoriale ale CNAS, din raza domiciliului.

Persoanele fizice pot fi asigurate pe bază de contract individual de asigurare socială retroactiv, cu începere din anul 1999, iar persoanele fizice proprietari sau arendași de terenuri agricole care lucrează terenul în mod individual – cu începere din anul 2009, plătind pentru fiecare an contribuția de asigurări sociale de stat în mărimea prevăzută pentru anul în care este încheiat contractul.

Este de menționat faptul că perioada asigurată în baza contractului individual încheiat cu CNAS se include în stagiul de cotizare pentru stabilirea pensiei pentru limită de vârstă și a ajutorului de deces.

Total
0
Shares
Total
0
Share