Peste 1200 de hectare de teren agricol din UTA Găgăuzia și raionul Taraclia au fost grav afectate de invazia lăcustelor

Peste 1200 de hectare de teren agricol din UTA Găgăuzia și raionul Taraclia au fost grav afectate de invazia lăcustelor. În cadrul unei ședințe importante a Comitetului Executiv s-au discutat rezultatele măsurilor întreprinse pentru combaterea acestor dăunători, care pun în pericol recolta și securitatea alimentară a locuitorilor. Despre aceasta a comunicat bașcanul Găgăuziei, Evghenia Guțul.

Datorită acțiunilor coordonate ale primăriei satului Copceac, specialiștilor din cadrul direcției complexului agroindustrial Găgăuzia, serviciului ANSA și liderilor agricoli, s-a reușit menținerea situației sub control și minimizarea pierderilor. În satul Copceac, focarul periculos a fost localizat după tratamentul cu insecticide a peste 600 de hectare de teren afectat.

„La următoarea ședință a Comitetului pentru Situații de Urgență din Găgăuzia, vom discuta despre compensarea cheltuielilor suportate de agricultorii din satul Copceac în procesul de eliminare a lăcustelor. Această situație de criză a demonstrat încă o dată importanța capacității autorităților locale și regionale de a acționa în echipă, mai ales în condițiile în care autoritățile centrale, din păcate, se distanțează de problemele reale ale comunităților”, a declarat Evghenia Guțul.

De asemenea, s-a anunțat că se va lua în considerare posibilitatea modificării legii regionale privind subvențiile.

„Vom analiza posibilitatea modificării Legii regionale privind principiile de subvenționare a producătorilor agricoli, pentru a prevedea un mecanism de alocare a resurselor financiare în viitor pentru gospodăriile afectate de lăcuste. Acest lucru va permite o combatere mai eficientă a provocărilor cu care se confruntă agricultorii noștri”, a adăugat bașcanul.

Primarul satului Copceac, Oleg Garizan, precum și primarii din Taraclia, Veaceslav Lupov și Cairaсlia, Nicolae Caracaș, au fost invitați la această ședință, deoarece în aceste localități au fost identificate focare periculoase de dăunători.

„Acțiunile noastre rapide și coordonate au fost necesare pentru a opri răspândirea lăcustelor și pentru a proteja recolta în satul nostru. Este important să păstrăm în continuare unitatea și să ne sprijinim reciproc în astfel de situații de criză”, a spus Oleg Garizan, primarul satului Copceac.

„Colaborarea strânsă dintre autoritățile locale și regionale a fost cheia succesului în lupta împotriva invaziei de lăcuste. Suntem recunoscători pentru sprijinul oferit și intenționăm să continuăm să acționăm eficient în fața acestor provocări”, a declarat Veaceslav Lupov, primarul orașului Taraclia.

Primarul din Cairaсlia, Nicolae Caracaș, a menționat că consecințele negative ale invaziei de lăcuste pentru fermierii din regiune sunt semnificative: „Modificarea legislației pentru alocarea de resurse financiare suplimentare este un pas important pentru a asigura sprijinul necesar sectorului agricol afectat”.

Amintim că, anterior, Veaceslav Lupov și Nicolae Caracaș au anunțat că, cu sprijinul lui Ilan Șor, au fost alocate 300 de mii de lei pentru combaterea dăunătorilor. De asemenea, din bugetul orașului Taraclia s-au alocat 60 de mii de lei satului Cairaсlia.

Total
0
Shares
Total
0
Share