Peste 14 mii de persoane au solicitat ambulanța în ultima săptămână. Câți copii au fost salvați de la înec

În perioada 12.07.2021 – 18.07.2021, echipele de asistență medicală urgentă au acordat primul ajutor medical calificat la 14447 persoane, dintre care 5958 pacienți, inclusiv 1398 copii au fost transportați asistat în cadrul departamentelor de urgență al instituțiilor spitalicești din țară.

În structura solicitărilor deservite, predomină cele cauzate de urgențele cardiovasculare – 2153 solicitări, urmate de urgențele respiratorii – 2127 solicitări, urgențele neurologice au constituit 1961 cazuri și urgențele traumatologice – 1706 cazuri. La Serviciul de urgență au mai apelat 176 pacienți cu urgențe generate de agenții fizici, chimici și de mediu, dintre care 18 persoane care au suportat insolații, două cu sincope cauzate de temperaturile înalte și trei persoane cu submersie.

O intervenție cu succes s-a produs la data de 16 iulie curent. Un bărbat de 28 de ani din raionul Soroca a fost salvat de la înec de membrii echipei PAMU Vărăncău. Intervenția ambulanței a fost solicitată la ora 17:16 de un trecător. Echipa de asistență medicală urgentă a intervenit în 5 minute și a depistat pacientul cu submersie în stare inconștientă, cu insuficiență respiratorie de gr. III. În urma acordării primului ajutor medical la etapa de prespital, pacientul a fost transportat la IMSP Spitalul Raional Soroca.

La data de 18 iulie curent, la Serviciul de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească au fost înregistrate două cazuri similare în mun. Chișinău. Ambulanța a fost solicitată pentru un băiat de 8 ani și un bărbat de 38 ani. Echipele AMU din cadrul SAMU Centru au intervenit prompt la locul solicitărilor și au acordat asistență medicală urgentă la etapa de prespital. Ulterior, pacienții vizați în stare stabilă au fost transportați la instituții medicale pentru continuarea tratamentului în condiții de staționar.

IMSP Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească îndeamnă cetățenii să opteze pentru bazine acvatice dotate cu staţii de salvare; să evite iazurile şi lacurile care nu au scop de agrement; să nu intre în apă dacă au consumat băuturi alcoolice şi să monitorizeze cu atenție copiii.

Total
0
Shares
 
Total
0
Share