Peste 1,63 milioane de euro sunt investiți pentru modernizarea Colegiului Tehnic Agricol din Svetlâi, în cadrul Proiectului ”Livada Moldovei”

La prima etapă de implementare a proiectului investițional au fost  finalizate lucrările de asamblare și montare a mobilierului în căminul numărul 8 de la Colegiul Tehnic Agricol din Svetlâi. În cadrul Proiectului ”Livada Moldovei”, căminul în care vor locui 100 de elevi și profesori ai colegiului este dotat cu paturi, dulapuri, etajere, mașini de spălat haine, frigidere, aragaze, hote, uscătoare pentru haine și toate uneltele și consumabilele necesare pentru întreținerea curățeniei. Elevii și profesorii colegiului vor putea beneficia de condiții de trai conforme standardelor UE și vor evita să facă naveta zilnică în localități situate la 20 – 25 de km. Costul total al bunurilor procurate este de circa 110 mii Euro.

Cu suportul Proiectului ”Livada Moldovei”, la Colegiul Tehnic Agricol din Svetlâi urmează a fi construită o stațiune de procesare a producției  horticole și mentenanța a utilajelor agricole (aprox.812 m2în incinta căreia vor fi create „Laboratorul de sortare și ambalare a produselor horticole” și „Laboratorul de reparație și mentenanță a utilajului agricol”. Laboratoarele vor fi dotate cu utilaje, echipamente și accesorii pentru a asigura bina desfășurare a procesului educațional. Este prevăzută înființarea unui lot didactico-demonstrativ de livadă, cu suprafața de 3 ha, achiziționarea de mașini și utilaj horticol pentru prelucrarea și îngrijirea livezii, a unei stații meteo și construcția unui hangar pentru păstrarea tehnicii agricole. Proiectul investițional presupune și plantarea unei fâșii forestiere de protecție ce va combate eroziunea solului și va servi drept poligon didactic.

Conceptul Laboratorului pentru lucrări practice este finalizat deja urmând să fie organizate tenderele de achiziție a bunurilor și serviciilor de construcție, astfel încât, proiectul investițional să fie finalizat către sfârșitul anului 2022. La Colegiul Tehnic Agricol din Svetlâi își fac studiile cca 500 elevi, viitori specialiști in agronomie, mecanica agricolă, electrificarea agriculturii si alte domenii de o mare importanta pentru tara noastră.

În cadrul proiectului ”Livada Moldovei” sunt în desfășurare proiecte investiționale la: Colegiul Agroindustrial din Ungheni,   Colegiul Tehnic Agricol din Soroca, Centrul de Excelență în Horticultură și Tehnologii Agricole din Țaul, Centrul de Excelență în Viticultură și Vinificație din Chișinău și Institutul Științifico – Practic de Horticultură și Tehnologii Alimentare, Universitatea Tehnică a Moldovei și Universitatea Agrară de Stat din Moldova.

Citește și: Ion Ceban a dispus crearea unui grup de lucru care va supraveghea proiectele investiționale implementate în capitală

Total
0
Shares

Pentru abonare la canalul nostru de pe Telegram, click aici!

Total
0
Share