Alte știri

Peste 180 de muzicieni vor participa la Festivalul Internațional ”Zilele Muzicii Noi” la Chișinău

Pinterest LinkedIn Tumblr

Două concerte simfonice, patru concerte camerale și un concert de muzică corală vor fi susținute în cadrul celei de-a 28-a ediții a Festivalului Internațional ”Zilele Muzicii Noi”, care se va desfășura în perioada 7-13 iunie în R. Moldova. Pe scenă vor evolua peste 180 de muzicieni din țară și de peste hotare.

În cadrul unei conferințe de presă de astăzi, președintele Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din Moldova (UCMM), Paul Gamurari, director executiv și co-director al festivalului, a menționat că pe parcursul celor 7 zile, spectatorii vor putea savura creații ale compozitorilor români, spanioli, estonieni, americani, ruși, precum și ale clasicilor muzicii contemporane universale. Potrivit lui Paul Gamurari, primul concert, care va avea loc pe 7 iunie, la ora 18.00, la Filarmonica Națională ”Serghei Lunchevici”, va fi susținut de Orchestra Simfonică a instituției, dirijor Mihail Agafița. Vor fi interpretate lucrări de compozitorii Ghenadie Ciobanu, Laurențiu Gondiu, Alfred Alessandrescu – un clasic al școlii componistice românești. În cadrul aceluiași concert, violonistul român Franceso Ionașcu va interpreta Concertul pentru vioară și orchestră Nr. 1 de Serghei Prokofiev.
 
”Al doilea concert va avea loc la Filarmonica Națională pe data de 8 iunie și va fi susținut de reputatul Cvartet Gaudeamus de la Brașov, România. În cea de a treia zi a Festivalului, Orchestra Simfonică Națională a Companiei Teleradio-Moldova, sub bagheta dirijorului Gh. Mustea va susține un concert simfonic, care va cuprinde o creație a compozitorului american Primous Fountain, precum și lucrări ale compozitorilor A. Iorgulescu și D. Dediu. Primele trei concerte ale ediției din acest an a Festivalului sunt parte a proiectului Muzica românească de pe ambele maluri ale Prutului și sunt organizate în parteneriat cu Institutul Cultural Român ”Mihai Eminescu” la Chișinău”, a precizat Paul Gamurari.
 
Estonian Trio (Maila Ladna – pian, Aare Tamesalu, – violoncel, Arvo Leibur – vioară) va susține la Muzeul Național de Artă a Moldovei pe data de 10 iunie un concert cameral, în care vor fi interpretate lucrări ale compozitorilor contemporani estonieni cu renume mondial. Concertul-dialog moldo-spaniol susținut la Filarmonica Națională pe 11 iunie de Ansamblul Ars Poetica va include lucrări în primă audiție mondială ale compozitorilor din Spania – Jose Del Valle, Paco Molina, Jose Bru și ale compozitorilor din Moldova – Ghenadie Ciobanu, Vladimir Beleaev, Vlad Burlea și Lidia Ciubuc.
loading...

Comments are closed.