Peste 20 de specialiști și șefi de laboratoare au fost instruiți de către experții OMS

Peste 20 de specialiști și șefi de laboratoare publice din țară au fost instruiți de către experții Organizației Mondiale a Sănătății /OMS/ în testarea rapidă cu identificarea antigenului SARS-CoV-2, pentru a extinde capacitățile Republicii Moldova de testare și a îmbunătăți accesul la diagnosticarea COVID-19, comunică Moldpres.

Potrivit datelor Agenției Națională pentru Sănătate Publică, testarea rapidă va permite obținerea rezultatelor într-un timp mai scurt, va spori capacitatea de gestionare a cazurilor și vor permite măsuri rapide de sănătate publică și de monitorizare a contacților.

Conform surse citate, pentru început, aceste tipuri de teste vor fi folosite în unitățile de primiri urgente și la nivel asistenței medicale primare. Testele rapide la antigenul SARS-CoV-2 vor fi folosite doar în cazul în care persoana prezintă simptome COVID-19 sau la pacienții care au fost în contact cu o persoană confirmată. Or, testul rapid nu poate fi aplicat persoanelor asimptomatice.

De asemenea, aplicarea testelor rapide este recomandată pentru testarea persoanelor dintr-o instituție de tip închis sau semi-închis unde poate exista un potențial focar de boală.

Testarea rapidă trebuie aplicată în primele 5-7 zile de la debutul simptomelor. După această perioadă, rezultatul testului rapid trebuie ignorat, deoarece ar putea prezenta rezultate incorecte. În situația în care persoana prezintă simptome de COVID-19, iar testul rapid este negativ – este necesar ca proba prelevată să fie testată prin metoda PCR pentru confirmarea diagnozei.

Total
0
Shares
 
Total
0
Share