Peste 200 de specii de animale, ameninţate de conflictele armate

Războaie, conflicte, exerciţii militare sunt tot atâtea ameninţări care planează asupra a peste 200 de specii la nivel global, precum elefanţii şi gorilele de est, a avertizat miercuri Uniunea Internaţională pentru Conservarea Naturii (UICN), informează AFP.

Un raport al UICN, din care fac parte 1.400 de membri printre care guverne, ONG-uri şi instituţii ştiinţifice, denunţă efectul devastator al conflictelor armate şi al altor violenţe generate de om asupra mediului.

Organizaţia, cu sediul în apropiere de Geneva, subliniază de asemenea că degradarea naturii favorizează conflictele şi lansează un apel ca protecţia mediului şi gestionarea durabilă a resurselor naturale să fie considerate asemenea unor instrumente de pace.

”Degradarea naturii creşte riscul de conflict, în timp ce războaiele devastează nu doar vieţi, ci şi mediul”, a precizat directorul general al UICN, Bruno Oberle, într-un comunicat.

Potrivit raportului, primul dintr-o serie consacrată naturii şi lumii globalizate, conflictele armate sunt în mod special frecvente în regiuni ale lumii cele mai bogate în diversitate.

Potrivit UICN, 219 specii ameninţate sunt afectate de ”războaie, tulburări civile şi exerciţii militare”. În timp ce unele dintre aceste animale sunt omorâte, altele sunt martore la devastarea ecosistemelor.

Mai multe specii emblematice sunt ameninţate de războaie, precum gorilele de est, în pericol critic de extincţie, care trăiesc pe teritoriul Republicii Democratice Congo, în Rwanda şi în Uganda.

Raportul subliniază impactului dramatic al unora dintre aceste conflicte asupra anumitor specii.

În timpul genocidului etnicilor Tutsi în Rwanda, din 1994, 90% dintre mamiferele de mari dimensiuni din parcul naţional Akagera au fost omorâte, se arată în raport. Din cauza genocidului, mii de persoane au fugit traversând zonele protejate şi fiind nevoite să ucidă animale pentru a se hrăni.

Un alt exemplu citat, doar în 2007, nu mai puţin de 2.000 de elefanţi au fost ucişi de miliţiile sudaneze care au pătruns în Africa Centrală, potrivit raportului.

Pe de altă parte, documentul observă că degradarea mediului este asociată cu un risc mai ridicat de conflict.

După ce a examinat peste 85.000 de conflicte armate produse în decursul ultimilor 30 de ani care au provocat moartea a peste două milioane de persoane, UICN a ajuns la concluzia că aceste violenţe sunt mai susceptibile să izbucnească în ţările unde terenurile agricole sunt mai puţin productive şi unde secetele sunt frecvente.

Sursa: Agerpres

Total
0
Shares
 
Total
0
Share