Peste 3,5 mln de butași de trandafir au fost exportați de Republica Moldova în ultimii doi ani

Republica Moldova a exportat peste 3 522 000 de butași de trandafir în perioada 2022-2024. Principalele țări de export sunt Ucraina, Belarus, Letonia, Turcia, Polonia, România, Uzbekistan. Datele au fost prezentate astăzi de Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA).

Agricultorii din satul Dobrogea Veche, raionul Sângerei, sunt unii dintre cei mai activi producători de puieți de trandafir din țara noastră. Operatorii economici din localitate au reușit, în ultimii trei ani, să exporte o cantitate de peste 570 de mii de butași. Doar în primele luni ale anului 2024, din regiune s-au exportat aproximativ 163 de mii de puieți.

„Accesul pe piețe noi reprezintă o oportunitate semnificativă inclusiv pentru producătorii de puieți de trandafir. Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor a obținut în 2022 dreptul Republicii Moldova de a exporta puieți de trandafir și in Uzbekistan”, a precizat instituția.

Republica Moldova a obținut în anul 2022 dreptul de a exporta pe piața Uniunii Europene material săditor de nuc și măr, iar în 2024 – material săditor din genul Prunus L. (prun, vișin, cireș).

Total
0
Shares
Total
0
Share