Peste 4 mii de turiști moldoveni riscă să-și piardă banii achitați pentru sejururi în Grecia

Peste patru mii de cetățeni ai Republicii Moldova au achitat (în perioada octombrie 2019 – martie 2020) plăți în avans pentru vacanțele planificate în sezonul estival 2020, cu destinația Grecia. Pentru acești patru mii de călători, operatorii turistici moldoveni au transferat peste un milion de euro furnizorilor greci. Pandemia însă a dat totul peste cap. Serviciile nu au fost prestate, iar banii nu pot fi deocamdată întorși.

Într-o conferință de presă la IPN, președinta Asociației Naționale a Agenților Economici de Turism din Moldova, Anna Colța, a declarat că pandemia a afectat grav domeniul turismului. Din cauza restricțiilor, operatorii au reușit să lucreze puțin cu Grecia, care este o destinată solicitată de turiștii moldoveni. „Fluxul de turiști a scăzut semnificativ creând impedimente majore în procesul rambursărilor bănești. Mai mult ca atât, în data de 17 iunie 2020 cel mai mare furnizor de servicii turistice în Grecia pe piața Republicii Moldova, care deține o cotă de aproximativ 70%, și anume Mouzenidis Travel Grecia (a nu se confunda cu Mouzenidis Travel din Moldova), a anunțat sistarea activității sale și întreruperea deservirii turiștilor cu pachete turistice deja achitate, fără însă a restitui plățile, lucru care continuă și până în ziua de azi”, a notat președinta Asociației.

Operatorii turistici urmau să restituie clienților banii pentru serviciile turistice neprestate până pe 31 decembrie anul curent. Neavând cum să facă acest lucru, întrucât banii sunt blocați la furnizorii din Grecia, ANAT a făcut demersuri către autorități să extindă termenul până în septembrie 2022. Solicitarea a fost acceptată, însă proiectul a fost votat de Parlament numai în prima lectură.

„Ne-am bucurat foarte mult când am găsit susținerea în Parlamentul Republicii Moldova, în urma consultărilor publice pe care le-am efectuat pe platforma parlamentară. Și în urma cărora, deputatul PAS, doamna Iulia Dascălu, a inițiat un proiect de lege privind prelungirea moratoriului la Legea 72 din 2020, până pe 30 septembrie 2022. Însă nu am înțeles de ce proiectul înaintat de doamna deputat Iulia Dascălu nu a fost votat în lectura a doua. Avizele au fost toate pozitive, proiectul a fost votat în primă lectură de 68 de deputați, însă proiectul nu a mai fost înaintat pentru lectura a doua”, a spus Anna Colța.

Potrivit ei, în caz că această inițiativă legislativă nu va fi votată până pe 31 decembrie, agenții economici din turism vor fi nevoiți să muncească doar pentru avocați, judecăți și penalități de întârziere.

ANAT face apel către președintele țării, Maia Sandu, către președintele Parlamentului, Igor Grosu, și către fracțiunea Partidului Acțiune și Solidaritate să sprijine industria turismului în soluționarea problemelor existente, astfel încât să fie identificate soluții pentru a rambursa banii cetățenilor. Reprezentanții Asociației solicită organizarea unei ședințe extraordinare a Parlamentului, la care să fie votat în lectură finală proiectul care prevede extinderea moratoriului și care, potrivit lor, este extrem de necesar pentru consumatori și agenții economici de turism din Republica Moldova.

Total
0
Shares
 
Total
0
Share