Peste 500 de kilograme de medicamente expirate și 300 de mii de ambalaje au fost colectate și distruse inofensiv pe parcursul anului trecut, au declarat pentru Radio Moldova reprezentanții Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale.
Cantitățile nimicite sunt însă cu mult mai mici decât și-ar dori autoritățile de profil, care intenționează să modifice un regulament prin care să încurajeze toate farmaciile să colecteze preparatele expirate de la populație. În timp ce unii oameni sunt conștienți de pericolul acestor medicamente și aleg să le arunce în locuri speciale, alții cumpără rațional, pentru a evita surplusul și expirarea acestora.
În anul 2023, Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale a recepționat 227 de cereri de la 81 de agenți economici pentru nimicirea preparatelor medicamentoase expirate. Directorul instituției, Dragoș Guțu a declarat pentru Radio Moldova că, în prezent, cantitățile sunt mult mai mici, deoarece nu toți agenții economici sunt disciplinați și bine intenționați să le distrugă inofensiv.
Potrivit acestuia, procedura necesită o schimbare, iar actualmente este în curs de definitivare un proiect de lege prin care ar urma să fie introdusă o taxă de import pentru agenții economici. Ulterior banii colectați vor fi folosiți pentru nimicirea acestor preparate.
„Vom redacta Legea activității farmaceutice și va fi introdusă o taxă de import care va fi folosită exclusiv pentru distrugerea ulterioară a medicamentelor expirate. Odată achitată această taxă, mai departe indiferent de faptul cine va aduce la distrugere medicamentele expirate, fie agenții economici, distribuitorii, fie spitale, policlinici sau farmacii, toate medicamentele vor fi distruse deja gratuit de către agenție din aceste fonduri colectate la import. Intenționăm în cadrul Legii activității farmaceutice, care sper eu că va fi aprobată în acest an, să obligăm toate farmaciile să colecteze de la populație medicamentele expirate. Una din problemele pentru care n-a fost implementat mai devreme acest lucru era faptul că nu exista o claritate cine va susține financiar această distrugere. Respectiv, farmacia nu va avea responsabilitate să achite această distrugere inofensivă, toată responsabilitatea farmaciei va fi să colecteze de la populație medicamentele și suplimentele alimentare, indiferent de faptul unde au fost ele procurate”.
Dragoș Guțu a notat că inițiativa a două rețele de farmacii din Republica Moldova de a colecta separat deșeurile medicamentoase a fost acceptată de societate, însă este nevoie de extinderea proiectului în toate instituțiile farmaceutice, inclusiv în cele din mediul rural.
Oamenii cu care am discutat realizează pericolul și impactul preparatelor uzate pentru mediul ambiant. Unii predau aceste medicamente farmaciilor care le colectează, alții le aruncă în foc sau la tomberon.
„Medicamentele expirate le arunc la gunoi, în locuri speciale”.
„Nu procur atâtea ca să le expire termenul de valabilitate. Cumpăr mai întâi o cantitate mică și dacă sunt benefice pentru sănătate cumpăr altă cantitate, căci suntem într-o situație în care nu ne putem permite să cumpărăm mult și să irosim”.
„Le ducem în zonele speciale din apropierea apartamentului sau în farmacii”.
„Noi ce să facem cu ele, să le lăsăm așa nu putem căci avem copii mici și totuși mai bine le dai pe foc”.
„Le sortăm, le aruncă, pentru că sunt alte medicamente puternice, ampule care nu trebuie lăsate la îndemâna copiilor”.
„Nu am din cele expirate, dar dacă rămân acolo două-trei pastile le arunc la gunoi, căci până o să ajungă la centrele speciale mai scump mă costă”.
Potrivit unui studiu internațional, medicamentele expirate reprezintă o amenințare globală la adresa sănătății umane, dar și a mediului, deoarece dăunează faunei sălbatice. În unele țări europene, există legi care obligă cetățenii să predea medicamentele expirate farmaciilor sau medicilor de familie.