Alte știri

Peste 5800 de operaţii cardiovasculare, finanţate în 2020 din fondurile de asigurare medicală obligatorie

Pinterest LinkedIn Tumblr

Mai mult de 5800 de persoane au beneficiat în anul 2020 de intervenţii chirurgicale efectuate în cazul maladiilor cardiovasculare. Operațiile au fost acoperite financiar din fondurile de asigurare obligatorie de asistenţă medicală (AOAM). Din volumul total de intervenții planificate, 64 de operații nu au fost realizate din cauza pandemiei de COVID-19.

Peste 4000 sunt intervenţii minim-invazive la adulţi în cazul infarctului miocardic, mai mult de 70 – operaţii minim-invazive la copii cu malformaţii congenitale, iar peste 1600 – alte operaţii cardiochirurgicale.

Pentru intervenţiile chirurgicale cardiovasculare, în 2020, din fondurile AOAM au fost direcţionate peste 204 milioane de lei. Suplimentar plăţii per caz tratat în cadrul sistemului DRG (sistem de clasificareîngrupe de diagnostice), au fost alocate aproape 3 mln 130 de mii de lei pentru consumabile costisitoare.

Costul unui cazt ratat în cadrul programelor speciale de intervenţii chirurgicale în cazul maladiilor cardiovasculare variază de la 30 de mii de lei per operaţie minim-invazivă la adulţi până la 84 de mii de lei, în cazul intervenţiei minim-invazive la copii. Acest cost este calculat în funcţie de consumabilele costisitoare utilizate, cheltuielile legate de aplicarea tratamentului conform standardelor medicale şi protocoalelor clinice naţionale, asigurarea medicamentelor necesare, a condiţiilor hoteliere şi alimentaţiei pedurata spitalizării pacientului.

Totodată, în 2020, Compania Națională de Asigurări în Medicină a finanţat 108 cazuri în cadrul programului „Studiu electrofiziologic şi ablaţii”, care oferă acces la servicii moderne de diagnostic şi tratament al dereglărilor de ritm cardiac.

În 2021, pentru efectuarea intervenţiilor chirurgicale cardiovasculare a fost prevăzută suma de peste 242 de milioane de lei. Menţionăm că de operaţii gratuite beneficiază persoanele asigurate, internate în spital în mod programat sau în caz de urgenţă. Pentru intervenţia chirurgicală programată, cetăţenii se adresează la medicul de familie, care eliberează bilet de trimitere pentru efectuarea investigaţiilor necesare şi a consultaţiilor la medicii specialişti.

loading...

Comments are closed.