Peste 6 000 de cazuri de violență domestică au fost înregistrate timp de un an, în Moldova

Violența în familie ia amploare în Republica Moldova. Anul trecut, poliția a înregistrat peste șase mii de cazuri de abuz fizic, psihic, dar și sexual în familie, scrie Echipa.md

Este și cazul Tatianei, o femeie de 42 de ani, mamă a doi copii. Ea a fost ani de zile victima unui soț abuziv. Bărbatul a supus-o atât insultelor și amenințărilor, cât și bătăilor.

VICTIMĂ: „Am trecut prin ani foarte grei. A început de la ofense, strigăte. Am tăcut o dată, a doua oară, după care au început ofense. Când am văzut că asta îmi afectează copiii, am ales modalitatea de a tăcea”.

După ani grei de violență fizică și psihică, femeia a decis să apeleze la Centrul de Justiție Familială, deschis în luna octombrie 2023 în capitală. Tot aici a apelat și Anastasia, o altă victimă a violenței domestice.

VICTIMĂ: „Femeia trebuie să trăiască așa, ca să fie împlinită, susținută, stimată. Să nu fie bătută și înjosită. Chiar și la 50 de ani este viață după divorț”.

BETA: Timp de jumătate de an de la lansare, la Centrul de Justiție Familială, gestionat de către Inspectoratul General al Poliției, au ajuns 149 de victime care au trecut prin diverse forme de violență. Potrivit raportului oferit de către responsabilii centrului, victimele au primit în premieră ajutor calificat într-un singur loc, mai exact în aceeași clădire.

IVAN CREȚU, DIRECTOR, CENTRUL DE JUSTIȚIE FAMILIALĂ: Forme de violență în familie, aici mă refer la diferite tipuri, fizică, psihologică, economică, sexuală și, mai nou, digitală. Am oferit în cadrul centrul suport juridic, psihologic.

În cadrul centrului sunt specialiști din diverse domenii- justiție, poliție, dar și medicină legală. Cu toate acestea, serviciul se confruntă încă cu numeroase provocări, spun reprezentanții.

SERGIU TOMA, REPREZENTANT AL INSITUTULUI PENTRU FAMILIE ȘI INIȚIATIVE SOCIALE: „Eu cred că există o foarte mare provocare în direcțiile colaborării cu Asistența Socială. Pentru că multe din femeile care sunt victime ale violenței în familie au copii, și noi știm că expunerea copiilor la situații de violență, îi fac și pe copii victime ale violenței în familie. Mai este o altă provocare. Victimele abuzului sexual pot primi titlu de urgență doar dacă se adresează la Centrul Mamei și Copilului. Aici ele încă nu sunt disponibile”.

La momentul actual, Centrul de Justiție Familială este unicul serviciu de acest fel și este disponibil doar pentru persoanele aflate în capitală. În același timp, statisticele spun că doar anul trecut peste 25 de femei și-au pierdut viața ca urmare a violenței din partea unui membru al familiei, iar cele mai multe dintre aceste cazuri s-au petrecut în mediul rural.

VIOREL CERNĂUȚEANU, ȘEFUL INSPECTORATULUI GENERAL AL POLIȚIEI: „Cu regret, o număr mai ridicat de aspecte de violență în familie le întâlnim în localitățile rurale, acolo unde noi trebuie să sporim nivelul nostru de informare și de oferire a serviciilor specializate”.

În Republica Moldova funcționează 13 centre specializate în servicii acordate victimelor violenței în familie și patru centre de consiliere a agresorilor familiali. Victimele violenței sunt îndemnate să apeleze la serviciul 112 sau la telefonul de încredere pentru femei și fete 0 8008 8008.

Total
0
Shares
Total
0
Share