Externe

Peste 60 de lideri din toată lumea au marcat 100 de ani de la sfârșitul Marelui Război. Detalii de la Paris

Pinterest LinkedIn Tumblr

La Paris au avut loc ceremoniile dedicate împlinirii a 100 de ani de la încheierea Primului Război Mondial, ceremonii la care au participat peste 60 de șefi de state și guvern. Punctul culminant al ceremoniilor a fost duminică, la monumentul soldatului necunoscut de sub Arcul de Triumf, unde a sunat trompeta, anunțând încheierea războiului exact în momentul în care a intrat în vigoare armistițiul cu 100 de ani în urmă: la ora 11 și 11 minute, în ziua de 11, a celei de a 11-ea luni din an, transmite Europa Libera. 

Printre participanți se numără președintele american Donald Trump, președintele rus Vladimir Putin, cancelara Germaniei Angela Merkel, și premierul canadian Justin Trudeau. Gazda ceremoniilor începute sâmbătă la Paris a fost președintele Franței, Emmanuel Macron.

„Vechii demoni” şi „noile ideologii” ameninţă pacea. Istoria uneori ameninţă să se întoarcă la cursul său tragic şi să compromită moştenirea păcii pe care am crezut-o sigilată cu sângele strămoşilor noştri. Împreună, putem alunga spectrul schimbărilor climatice, al sărăciei, foametei, bolilor, toate inegalităţile şi orice ignoranţă”, a spus Emmanuel Macron.

În cursul după amiezii, la Paris are loc o reuniune inițiată de președintele francez, „Forumul Pacii” la care au participat cancelara geramă Angela Merkel, președintele rus Vladimir Putin, președintele Turciei Recep Tayyip Erdogan, între alții dar nu și președintele american Donald Trump. Trump a evitat sâmbătă și o ceremonie militară în memoria sondaților căzuți în Primul Război Mondial.

La eveniment a participat și președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, însoțit de Prima Doamnă.

loading...

Comments are closed.