Peste jumătate din populația păstorită de Maia Sandu se arată nemulțumită de presa din Republica Moldova. Pe de altă parte, peste 60% dintre cetățeni declară că se simt informați cu privire la ce se întâmplă în general în țară. Concluziile aparțin studiului național cu referire la percepția populației despre mass-media și aptitudinile mediatice în Republica Moldova.
Potrivit datelor relevate de sondaj, 41% dintre cei intervievați sunt mai curând nemulțumiți de presa din țara noastră, iar 16% se declară foarte nemulțumiți. Pe de altă parte, 48% dintre respondenți declară că se simt în mare măsură informați cu privire la ce se întâmplă în general în Republica Moldova, iar alte 15% – foarte informați, scrie media-azi.md
Autorii precizează că, dacă numărul procentual al respondenților care s-au arătat foarte mulțumiți de calitatea presei (6%) și a celor profund nemulțumiți de aceasta (16%) au rămas constante pe durata ultimilor trei ani, proporția participanților mai mult nemulțumiți de mass-media din țară a crescut ușor. Totodată, se observă scăderea treptată a ponderii persoanelor care se simt foarte informate în legătură cu evenimentele din țară.
Participanții la discuțiile organizate în cadrul studiului au precizat între altele că nu caută știri intenționat, dar sunt abonați la anumite portaluri online și beneficiază de noutăți de ultima oră, care apar în timpul zilei. „Totuși, o parte dintre participanți susține că, uneori, noutățile care apar pe rețele de socializare nu sunt suficiente, deoarece reprezintă știri urgente, cele mai importante și, în cazul dat, sunt nevoiți să acceseze intenționat motorul de căutare pentru a citi mai multe știri, decât cele prezente în surse online la care sunt abonați”, se mai arată în cercetare.
Autorii studiului susțin că toți participanții la discuție au arătat că știu despre un șir de subiecte de actualitate, precum războiul din Ucraina și influența acestuia asupra țării noastre, eliberarea lui Igor Dodon din arest la domiciliu, dar și protestele antiguvernamentale organizate de Partidul Șor. Iar subiecte precum deconectările de energie electrică din Republica Moldova ori numirea unor miniștri sunt mai puțin cunoscute. „Majoritatea dintre cei prezenți la discuție s-au pronunțat și au afirmat următoarele: consumatorul media trebuie de sine stătător să decidă ce produs media consumă, de la cine se informează, cât consumă și dacă vrea să se lase manipulat sau nu. Pe de altă parte, s-a exprimat o poziție, conform căreia canalele străine ar avea intenția să formeze o conduită prestabilită consumatorilor media autohtoni și să favorizeze o poziție oficială a țării lor în mintea și percepția acestora”, mai relevă studiul.
Sondajul Internews Moldova a fost realizat cu participarea a 1.374 de respondenți. Datele au fost colectate prin metode de cercetare calitative și cantitative, în intervalul 12 decembrie 2022 – 13 ianuarie 2023.