Alte știri

Peter Michalko: Moldova a depus un mare efort pentru a obţine prima tranşă din asistenţa macrofinanciară din partea UE

Pinterest LinkedIn Tumblr

Moldova a depus un mare efort pentru a obţine prima tranşă din asistenţa macrofinanciară din partea UE şi posibil ca în scurt timp să obţină aceşti bani. Declaraţia a fost făcută de Șeful Delegației UE în Moldova, Peter Michalko, la unul din posturile de televiziune private.

Răspunzând la întrebarea cu privire la perspectivele primirii primei tranșe din totalul asistenței macrofinanciare a UE de 100 de milioane de euro, alocarea cărora a fost mult timp amânată, diplomatul a constatat că ambele părți lucrează din greu pentru a îndeplini condițiile de alocare a tranșelor. Peter Michalko nu a menționat termenii exacți ai posibilei alocări de bani Moldovei, menționând că partea moldovenească a făcut mari eforturi pentru a îndeplini condițiile prevăzute pentru alocarea lor.

Potrivit șefului delegației UE în Moldova, 10 condiții pentru alocarea acestor bani sunt cunoscute tuturor. Apoi, reprezentanții UE au făcut clarificări cu privire la aceste condiții. Şi a fost vorba, printre altele, nu doar despre luarea deciziilor necesare, dar, de asemenea, şi despre funcționalitatea Autorității Naționale pentru Integritate (ANI), eficiența instituțiilor de combatere a corupției și a spălării banilor.

Anterior, comisarul european pentru politica regională, Corina Cretu, la o conferință de presă comună cu premierul moldovean Pavel Filip la Chișinău, a declarat că prima tranșă de asistență macrofinanciară UE de 30 de milioane de euro ar putea fi primită la inceputul verii sau înainte de vacanţa de vară. Potrivit ei, a doua și a treia tranșă, dacă vor fi îndeplinite condițiile necesare, vor fi transferate Moldovei în a doua jumătate a acestui an sau la începutul anului următor.

Asistenţa de 100 milioane de euro prevede acordarea a 40 mil euro sub formă de grant şi 60 mil euro – credit preferenţial. Aceste mijloace sunt dezbătute în trei tranşe, care Moldova planifică să le obţină în 2018.

loading...

Comments are closed.