Alte știri

Petru Bogatu, despre Pavel Filip la tribuna ONU: A fost tranșant, spunând lucrurilor pe nume!

Pinterest LinkedIn Tumblr

Discursul premierului Filip la Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite demonstrează că Moldova încearcă să rezolve problemele sale naționale în cadrul celei mai importante organizații mondiale din lume. Jurnalistul Petru Bogatu remarcă faptul că lui Pavel Filip nu i-au scăpat două oportunități pentru a promova pe agenda ONU chestiunea prezenței militare ruse pe teritoriul Republicii Moldova.

“În primul rând, a luat în calcul disponibilitatea noului secretar general al ONU, Antonio Guterres, de a da o atenție mai mare conflictelor înghețate și amenințărilor la  suveranitatea și securitatea unor state care se confruntă cu amestecul străin constant  în afacerile lor interne. În cel de-al doilea rând,  a ținut seama de crearea unei conjuncturi internaționale  favorabile pentru a cere  Moscovei de la tribuna ONU să-și evacueze trupele din Transnistria. Neîndoios, atitudinea negativă a  Occidentului față de anexarea Crimeii și declanșarea războiului hibrid împotriva Ucrainei, în general față de expansionismul Kremlinului, au dat apă la moară autorităților moldovene care  au profitat de  ocazie în beneficiul său”, a scris Petru Bogatu, într-un editorial publicat de portalul deschide.md.

👉 Abonează-te la știrile Telegraph pe Google News, Telegram și Facebook!

Editorialistul apreciază că primul-ministrul  moldovean “nu s-a ascuns îndărătul unor eufemisme, aluzii și formule generale, după obiceiul agasant al politicienilor moldoveni”. “A fost tranșant, spunând lucrurilor pe nume. Prezența militară rusă a fost taxată, de exemplu, ca fiind o violare flagrantă a dreptului internațional și a suveranității naționale a Republicii Moldova”, a mai scris Bogatu.

Revedeți mai jos discursul lui Pavel Filip la tribuna ONU, din New York.

loading...

Comments are closed.