Editoriale

Petru Bogatu: Nu mâncați rahat turcesc!

Pinterest LinkedIn Tumblr

Reținerea turcului Turgay Şen, directorul general al rețelei de licee private „Orizont” din Republica Moldova, finanțat de scriitorul, filantropul și clericul Fethullah Gulen, este o greșeală impardonabilă a autorităților moldovene. Acuzațiile de terorism ce i se adic sunt niște chichițe ale Ankarei pe care justiția de la Chișinău, dacă nu a înnebunit încă, nu ar trebui să și le asume.

Gulen este un predicător luminat, adept al integrării Turciei în lumea liberă occidentală. Derapajele fundamentaliste ale elevului său Recep Tayyip Erdogan au creat o fisură între ei.

Înțeleg foarte bine că Turcia, țară din NATO, cere extrădarea oamenilor lui Gulen, oriunde ar fi ei. Dar la mijloc e o reglare de contruri între președintele Erdogan și părintele său spiritual, Fethulach Gulen, care l-a ajutat mult să se afirme în viața politică și să ajungă la putere. Că s-au certat ulterior, e treaba lor. Că Erdogan îl învinuiește pe mentorul său religios de implicare în lovitura de stat, este din nou o problemă internă a turcilor.

Ceea ce contează cu adevărat este faptul că la ora actuală Fethullah Gulen se află ostentativ sub protecție americană și nimeni dintre aliații SUA nu a dat curs ceririlor lui Erdogan de arestre a acestuia sau a oamenilor săi. Și Bucureștiului i s-a cerut, bunăoară, dar n-a mișcat un deget, firește.

Faptul că procurorii de la Chișinău s-au lăsat atrași în cursa întinsă de Ankara este dezamăgitor și poate ridica semne de întrebare la Washington în ceea ce privește sinceritatea orientării pro-americane a actualei guvernări din Republica Moldova. Sper că factorii decizionali își vor da seama cât este de periculos să mănânce acum rahat turcesc și vor părăsi grabnic acest ospăț veninos.

autor: Petru Bogatu 

loading...

Comments are closed.