Piața farmaceutică din Republica Moldova a continuat să înregistreze o evoluție pozitivă în 2024, cu o rată de creștere anuală medie de 8,03% în valoare și 2,65% în volum, conform datelor Agenției Medicamentului, informează telegraph.md
Creșterea valorii medicamentelor este mai semnificativă decât cea a volumului, datorită prețurilor mai mari și tendinței pieței de a se orienta spre produse inovative, mai costisitoare.
Cu toate acestea, piața rămâne în continuare dominată de importuri, care reprezintă aproximativ 91,6% din valoarea totală și 85% din volumul medicamentelor, în timp ce producția autohtonă de medicamente se menține la o cotă de doar 8,4%. În 2024, importurile de medicamente au totalizat 249,4 milioane de euro, în timp ce producția locală a atins valoarea de 23 milioane de euro.
Printre cele mai multe medicamente importate se numără Ibuprofenul, Dapagliozinum, Rivaroxabanum, Rosuvastatinum și Ceftriaxonum, cu Germania având o cotă de 19% în importurile de medicamente, urmată de România (10%), Ungaria (8%), Turcia (8%) și Slovenia (7%).
În ceea ce privește producătorii externi, cei mai mari furnizori de medicamente pe piața din Moldova sunt Gedeon Richter, KRKA și Berlin-Chemie. Printre producătorii locali, SC Balkan Pharmaceuticals SRL domină, urmată de Farmaprim SRL și SC Flumed-Farm SRL.
De asemenea, vânzările de medicamente autohtone au crescut mult mai rapid decât cele ale produselor importate, cu o diferență de aproape trei ori (22% față de 8%), sugerând o tendință tot mai puternică de preferință pentru produsele locale, chiar dacă importurile continuă să fie majoritare pe piața farmaceutică.