În acest an urmează să fie finalizată separarea operatorului sistemului de transport de gaze, proces inițiat în 2011 și nefinalizat până în prezent. Totodată, va fi transpus regulamentul UE ce reglementează monitorizarea integrității și transparenței pieței angro de energie (cunoscut sub denumirea de REMIT), unul dintre principalele obiective fiind prevenirea acțiunilor de manipulare a pieței, scrie Moldpres.md
Subiectele au fost discutate la Bruxelles, de delegația condusă de ministrul Energiei, Victor Parlicov, cu conducerea Rețelei europene a operatorilor de sisteme de transport de gaze (ENTSO-G). Astfel, operatorii sistemului de transport vor face schimb de date operaționale, pentru a fi publicate pe platforma de transparență a ENTSO-G.
Regulamentul (REMIT) a început să fie implementat de către Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) în februarie curent. Din martie până în prezent, ANRE a înregistrat cinci companii participante la piața angro de gaze.
„De această dată suntem determinați să punem în aplicare, fără alte justificări și întârzieri, angajamentele asumate pentru a separa cel de-al doilea operator de sistem de transport și a liberaliza piața gazelor”, a specificat ministrul Energiei, Victor Parlicov.
La discuția cu conducerea ENTSO-G au fost abordate și chestiunile infrastructurii de transport și stocarea gazelor în vederea pregătirii de următorul sezon rece.
De asemenea, delegația R. Moldova a purtat un dialog similar pe partea de energie electrică, cu managementul Rețelei europene a operatorilor de sisteme de transport a energiei electrice (ENTSO-E) și a Secretariatului Comunității Energetice. Subiectele abordate la întrevedere au fost: proiectele de interconectare energetică, de rând cu alocarea capacităților comerciale în baza unui mecanism corect și echitabil, perfecționarea cadrului de reglementare referitoare la piața de echilibrare și statutul de observator al întreprinderii Moldelectrica la ENTSO-E.
Conducerea Ministerului Energiei, a întreprinderilor din sector, reprezentanți ai ANRE și mai mulți deputați s-au aflat în perioada 22-23 mai la Bruxelles pentru a participa la cea de-a patra reuniune „Dialog la nivel înalt pe domeniul energetic Uniunea Europeană – Republica Moldova”.