Pirkka Tapiola: „Nu este obligatoriu ca Republica Moldova să aibă un Guvern pro-european”

alegeri 2019, alegeri parlamentare, alegeri moldova, alegeri 24 februarie, alegeri pe sistem mixt, circumscriptii electorale, candidati independenti, parlamentarele 2019, alegeri libere, alegeri corecte,pirka tapiola,ambasadorul ue moldova, integrare europeana, moldova europeana, pirka tapiola,

Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, Pirkka Tapiola susţine că în ţara noastră lipseşte unitatea societăţii civile, iar furtul miliardului a fost posibil din cauza polarizării acute a societăţii.

Şeful delegaţiei UE, Pirkka Tapiola a făcut aceste declaraţii în cadrul conferinţei anticorupţie, desfăşurată la Chişinău.

Oficialul este bucuros când aude cuvintele „reformă şi europene” într-o singură sintagmă, deoarece scopul Europei sunt reformele pentru o bună guvernare. „Uneori esenţa acestor termeni se uită. Este o tendinţă de a privi lucrurile din punct de vedere geopolitic. Încotr-o o luăm, spre est sau spre vest? Aici apare rolul societăţii civile pentru a scoate ţara dintr-o astfel de viziune limitată. Trebuie de văzut fiecare dintre noi cum se poate implica”, spune Tapiola, transmite Adevărul.

Pirkka Tapiola consideră că nu este nici o ţară similară cu altă ţară, iar corupţia se regăseşte în toate ţările ce se află în tranziţie. Acesta susţine că corupţia poate fi combătută prin unitate naţională. „Prin campaniile electorale şi protestele din ţara noastră se vede că lipseşte unitatea în societate. Cum a fost posibil să furi un miliard? Cauza este polarizarea destul de acută a societăţii. Nu este un echilibru din partea societăţii. Rolul societăţii civile este crucial”.

Ambasadorul UE ne oferă ca exemplu statul vecin, Ucraina. „Vedem că în Ucraina s-au întâmplat foarte multe (conflict militar, oliharhizare la nivel politic etc), dar ei au o viziune optimistă despre viitorul Ucrainei, deoarece la ei nu e aşa o polarizare ca în Republica Moldova. Ei au o înţelegere clară a istoriei şi a rădăcinilor. Ei merg mână în mână şi nu fiecare sat are viziunea sa şi vectorul său. Cu toţii se simt ucraineni, sunt ataşaţi de stat, au şi mai puţine oportunităţi de a părăsi ţara. La ei este sesizabilă legătura cu orginea”, afirmă Pirkka Tapiola.

Tapiola spune că oficialii europeni nu pot veni în Republica Modlova să guverneze, ei doar ajută ţara să se autoguverneze. „În Republica Moldova este o dispersare pe interese. Cineva vorbeşte limba română, iar alţii vorbesc limba rusă. Aduceţi-i pe toţi la o masă comună şi găsiţi interesul comun care vă uneşte. Politicienii nu au reuşit să asigure această unificare. Politicienii au creat această polarizare. Fiţi forţa care pune presiune asupra celor ce trebuie să răspundă în faţa societăţii. Pentru mulţi o schimbare înseamnă să părăsească ţara. Forţa de muncă este tot mai mică, numărul de pensionari creşte, problemele copiilor fără părinţi sunt la fel, toate acestea afectează funcţionalitatea statului. Nu este obligatoriu să aveţi un Guvern pro-european. E bine să aveţi un guvern Pro-Moldova, care în mod automat va fi proeuropean, deoarece atunci când sunteţi pro voi înşivă veţi fi pro reforme şi pro succes”, a declarat Pirkka Tapiola.

Cea mai recentă intervenţie a statului în combaterea corupţiei este iniţiativa de a evalua CNI, CNA, Curtea Supremă de Justiţie şi Curtea Constituţională, care vor continua la anul viitor. După evaluarile efectuate vor veni cu un raport public.

Total
0
Shares
Total
0
Share