“Plăceri fără neplăceri” – istoria prezervativului

Istoria prezervativului, sex, contraceptie

Producerea prezervativelor a fost revolutionata de descoperirea vulcanizarii cauciucului, de catre Goodyear si Hancock, pe la 1800. Noua tehnica a permis producerea “pe banda” a unor bunuri realizate din cauciuc, inclusiv a unor prezervative ieftine. In 1861 a fost publicata in New York Times prima reclama la prezervative. Este o reclama pentru “Prezervativele frantuzesti ale Doctorului Power”.

In 1873 este votata Legea Comstock. Numita dupa initiatorul sau, Anthony Comstock, Legea Comstock interzice in 1873 reclama la absolut orice fel de produse contraceptive/anticonceptionale si, de asemenea, a permis serviciilor postale sa confiste toate prezervativele vandute prin posta.

In secolul trecut, bolile cu transmitere sexuala se tratau relativ usor, pilula si steriletul erau mijloace eficiente de contraceptie. Abia cand a fost identificat si detectat virusul HIV, s-a inteles, in fine, ca folosirea prezervativului poate fi o masura de protejare impotriva virusului.

In 1920, cele mai multe prezervative erau fabricate prin introducerea unei forme intr-o baie de substanta cauciucata, apoi vulcanizata si trecuta printr-un jet puternic de apa rece. Aceste prezervative insa aveau o calitate si o rezistenta indoielnice.

In anii ’20, Frederick Killian a inceput fabricarea unor prezervative din latex. Acestea aveau avantajul de a rezista mai mult timp, de a fi mai subtiri si de a nu avea nici un miros. Abia acest tip de prezervative s-a bucurat de un real succes pe piata. Inainte de 1940, cei mai mari 15 producatori de prezervative din Statele Unite scoteau pe piata 1,5 milioane de prezervative zilnic.

La inceputul anilor ’60, in perioada revolutiei sexuale, folosirea prezervativului pe post de contraceptiv a scazut drastic, o data cu aparitia pilulei, a diafragmei si a steriletului. Totusi, in anii ’80, o data cu fenomenul HIV, prezervativul cunoaste o redresare puternica. De aici, nimic n-a mai stat in calea “caciulitei”. Apar prezervativele din material poliuretanic, apoi, prezervativul pentru doamne, prezervative cu felurite arome, culori, forme si marimi, menite sa atraga cat mai multi doritori de “placeri fara neplaceri”.

Acum, prezervativele se pot cumpara in baruri, cluburi, benzinarii. Exista si automate ce ofera “siguranta la pachetel”. E bine de retinut ca la infectiile transmisibile sexual (ITS), de care prezervativul ne protejeaza in proportie de 98%, nu e vorba doar de un disconfort temporar, ci de unul care poate avea urmari grave: sanatate subrezita, infertilitate sau cancer.

Total
0
Shares
 
Total
0
Share