Politic

Plahotniuc către Frattini: retragerea militarilor ruși de pe teritoriul nostru este o prioritate!

Pinterest LinkedIn Tumblr

Astăzi, la sediul central al PDM, Vlad Plahotniuc, liderul coaliţiei de guvernare a Republicii Moldova, a avut o întâlnire cu Franco Frattini, reprezentantul special pentru reglementarea transnistreană al preşedinţiei italiene în exerciţiu a OSCE. Discuţiile s-au axat pe rezolvarea conflictului transnistrean şi pe modul în care conducerea politică de la Chişinău poate sprijini în continuare acest proces.

„Am avut astăzi o întâlnire cu domnul Franco Frattini, reprezentantul special al OSCE pentru reglementarea transnistreană. I-am prezentat argumentele pentru care Republica Moldova consideră că retragerea militarilor ruși de pe teritoriul nostru este o prioritate și vom continua să acționăm pe toate căile diplomatice pentru punerea în aplicare a documentelor internaționale adoptate în acest sens. De asemenea, vom continua să solicităm suport internațional în acest demers”, a declarat Vlad Plahotniuc.

La rândul său, Franco Frattini a declarat că Republica Moldova are suportul comunităţii internaţionale privind stadiul final al procesului de reglementare şi că acesta a fost principiul ce a ghidat implicarea sa. În această privinţă, el a salutat iniţiativa demonstrată de Chişinău în ultimul an, ceea ce a dus la semnarea în noiembrie 2017 a patru acorduri extrem de importante, care acum se implementează.

„OSCE e în continuare pregătită să joace un rol de mediere în procesul de evacuare şi distrugere a muniţiilor şi armamentelor ruseşti, conform mandatului Misiunii OSCE, extins în 1999 ca urmare a Summitului OSCE de la Istanbul şi susţinut anual de toate cele 57 state membre ale OSCE”, a spus Franco Frattini.

Totodată, Coaliţia de guvernare de la Chișinău se angajează să îndeplinească angajamentele politice asumate de către părţi în Protocolul ”5+2” de la Viena pentru a asigura continuarea progreselor în 2018.

loading...

Comments are closed.