Politic

Plahotniuc, Șor și alți infractori vor putea anchetați și judecați în lipsa lor. Parlamentul a adoptat legea în lectura a 2-a

Pinterest LinkedIn Tumblr

În cadrul ședinței plenare de astăzi, Parlamentul a aprobat în lectură finală un proiect de lege, care oferă posibilitatea de a instrumenta cauzele penale în lipsa lui Plahotniuc, Șor și a altor persoane vizate, dacă acestea se vor eschiva de la urmărirea penală sau de la procesul de judecată. Documentul a fost susținut cu votul a 72 de deputați.

Inițiativa legislativă are scopul de a îmbunătăți legislația procesual-penală a Republicii Moldova. Acesta vizează procedura de punere sub învinuire în lipsa persoanei, precum și judecarea cauzei în lipsa inculpatului, pentru cazurile în care persoana se sustrage de la urmărirea penală sau se eschivează de la participarea la procesul de judecată. Totodată, documentul prevede și confiscarea bunurilor vizate în cauzele respective, dacă acest lucru va fi prevăzut în sentința de condamnare.

În același timp, modificările legislative oferă un șir de garanții procesuale, cum ar fi dreptul persoanei condamnate în lipsă de a solicita reluarea cauzei penale, dacă va depune personal sau prin intermediul unui apărător o cerere în acest sens către organele competente. Astfel, se garantează dreptul persoanei la un proces echitabil și dreptul de a se apăra.

loading...

Comments are closed.