Politică

Platforma DA a solicitat Maiei Sandu să sesizeze CCM în vederea verificării constituționalității partidului „ȘOR”

Pinterest LinkedIn Tumblr

Platforma DA solicită președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, să sesizeze de urgență Curtea Constituțională a Moldovei (CCM) în vederea verificării constituționalității partidului „ȘOR”. Menționăm că deputații fracțiunii au depus deja o sesizare în acest. S-a adresat la Înalta Curte cu privire la acest subiect și deputatul neafiliat Octavian Țîcu, informează TV8.md

„Solicităm președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, să sprijine prin pârghiile oferite de Constituție și de către cetățeni prin votul lor sesizările și inițiativele legislative ale Platformei Demnitate și Adevăr de eliminare a penalilor din politică și din administrația publică”, spun reprezentanții formațiunii.

În acest context, Platforma DA a anunțat că a elaborat un proiect de lege cu propuneri de modificare a Codul electoral, a Codului Contravențional, precum și a Codului Penal și a Legii privind partidele politice, prin care a propus înăsprirea pedepsei de la sancțiune contravențională la sancțiune penală pentru partidele politice, care utilizează fondurile nedeclarate, neconforme, obscure.

„Prin sesizarea CCM se contestă constituționalitatea Partidului Politic „ȘOR”, care prin acțiunile și scopurile sale lezează principiul statului de drept, fapt ce intră în contradicție cu prevederile art. 1 alin. (3) și 41, alin. (4) din Constituția Republicii Moldova. Sunt aduse probe vizând recidivarea Partidului Politic „ȘOR” în încălcarea legislației electorale și comiterea abaterilor de la legislație în fiecare scrutin electoral la care a participat, dovada folosirii mijloacelor ilegale pentru întărirea influenței politice, fapt ce contravine principiului statului de drept, demersurile Procuraturii Generale privind ridicarea imunității deputaților partidului „Șor” etc”, se arată într-un comunicat al Platformei DA.

Anterior deputata Partidului „Șor” Marina Tauber a venit cu o reacție după anunțul celor din Platforma DA, care au spus că vor depune o sesizarea la CCM pentru a cere examinarea constituționalității partidului „Șor”. „Platforma DA încearcă să-și facă un PR ieftin”, a spus aleasa poporului.

Citește și: Două fracțiuni parlamentare cer comisie de anchetă pe cazul răpirii cetățeanului ucrainean

loading...

Comments are closed.