Platforma DA propune o soluție de compromis privind angajații instituțiilor de învățământ

Platforma Demnitate și Adevăr (Platforma DA) salută decizia autorităților în privința revenirii în siguranță a elevilor și studenților în instituțiile de învățământ, însă recomandă o soluție de compromis după ce anumite măsuri au provocat nemulțumire în societate. În cadrul unei conferințe de presă, ex-deputatul Platformei DA, Liviu Vovc, propune ca angajații din școli și universități să fie testați inițial din contul donațiilor de teste rapide antigen, cum sunt cele 100.000 primite recent din partea României.

Asta ar oferi suficient timp pentru ca autoritățile să desfășoare o campanie eficientă de combatere a știrilor false privind vaccinarea, care a luat amploare în urma unei comunicări defectuoase în perioada guvernării anterioare. De asemenea, Platforma DA consideră că o abordare constructivă prin promovarea importanței vaccinării ar accelera semnificativ imunizarea în rândul anagajaților instituțiilor de învățământ din prima lună. Conform ultimelor date oficiale, oferite de Ministerul Educației în luna iulie, 66,7% dintre angajați ar fi vaccinați cu cel puțin prima doză, iar 41,94% înregistrează ciclul complet de vaccinare.

Liviu Vovc: „67% nu e o cifră mică, însă este loc de mai mult. Ca urmare a mai multor discuții cu cadre didactice din Republică, pentru a exclude orice risc care ar putea afecta desfășurarea orelor, Platforma DA propune o soluție de compromis, și anume ca, la prima etapă, testarea profesorilor să fie asigurată de stat cu teste rapide antigen. În această perioadă, să fie efectuate evenimente de combatere a fake news-ului și de informare cu privire la importanța vaccinării. Suntem siguri că, dacă se dorește, într-o lună putem obține o rată de vaccinare record în rândul profesorilor.”

Ex-deputatul notează și neimplementarea unei legi promovate cu succes de Platforma DA în legislativul precedent, prin care componența Comisiei Naționale Extraordinare în Sănătate Publică (CNESP) ar fi trebuit să fi fost modificată ca să includă specialiști din domeniul sănătății.

„Amintesc că, în luna martie a acestui an, în Parlament a fost votat un proiect înregistrat de mine care prevedea modificarea componenței CNESP, astfel ca 50% din membrii ei să fie specialiști din domeniu, de la Universitatea de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, Școala de Management în Sănătate Publică, Academia de Științe, directori ai instituțiilor medicale de fiecare nivel. Acel proiect a fost votat în unanimitate și a fost susținut și de Președinție. Constatăm, însă, că, până în prezent, acesta nu a fost pus în aplicare, iar componența Comisiei nu a fost ajustată în conformitate prevederile acestuia.”

Amintim că ultima decizie a CNESP a provocat discuții aprinse în rândul cadrelor didactice și a angajaților instituțiilor de învățământ. Noile măsuri presupun testarea celor nevaccinați din cont propriu și vine la doar câteva zile înainte de începerea noului ciclu de învățământ. Având în vedere nivelul scăzut de salarizare în rândul angajaților instituțiilor de învățământ, decizia ar deveni o povară financiară ce ar putea provoca demisii în zone care deja duc lipsă acută de cadre didactice.

Total
0
Shares
 
Total
0
Share