Politic

Platforma DA sesizează Curtea Constituțională și cere radierea Partidului Șor

Pinterest LinkedIn Tumblr

Platforma DA va depune o sesizare la Curtea Constituțională pe subiectul exercitării controlului de constituționalitate în privința Partidului Politic „ȘOR”, informează Agora.md

Declarații în acest sens au fost făcute în cadrul unei conferințe de presă de de președintele Platformei DA, Andrei Năstase, precum și deputații formațiunii Stela Macari și Dinu Plîngău.

Totodară, deputații susțin că au elaborat un proiect de lege cu propuneri de modificare a Codul electoral, Codului Contravențional cât și a Codului Penal și a Legii privind partidele politice, prin care, printre alte prevederi, se propune înăsprirea pedepsei de la sancțiune contravențională la sancțiune penală pentru partidele politice care utilizează fondurile nedeclarate, neconforme sau venite din străinătate.

Deputații spun că în sesizare sunt aduse probe cu privire la recidivarea Partidului Politic „ȘOR” în încălcarea legislației electorale și comiterea abaterilor de la legislație în fiecare scrutin electoral la care a participat.

De asemenea, este invocată noțiunea de „crimă organizată” în legătură cu care Șor este numit lider de grup în rapoartele instituțiilor de drept ale statului, în dosarele penale deschise pe numele beneficiarilor Partidului Politic „ȘOR”, precum și în rapoartele comisiilor speciale de anchetă ale Parlamentului Republicii Moldova. În această ordine de idei, practic toată conducerea partidului contestat este suspectată de comiterea diferitor crime, se menționează în sesizare.

Andrei Năstase a menționat că Platforma DA face demersuri concrete și palpabile pentru ca Republica Moldova să aibă o clasă politică curățată, sinceră și onestă, capabilă să facă schimbări calitative pentru oameni.

Sesizarea la CC și proiectul de lege au fost elaborate de deputatul Platformei DA, Dinu Plîngău.

Citește și: Voronin îi cere Maiei Sandu să înceteze discuțiile despre anticipate și să vină cu acțiuni concrete pentru a salva viețile oamenilor

loading...

Comments are closed.