Platforma „Pentru Moldova” declară că răpirea judecătorului Chaus ridică mari semne de întrebare cu privire la securitatea statului

Deputatul din partea Platformei “Pentru Moldova”, Grigore Repesciuc și-a exprimat îngrijorarea vizavi de răpirea ex-judecătorului ucrainean Mykola Chaus, în cadrul ședinței de astăzi a Parlamentului, transmite Telegraph.md

Conform parlamentarului această răpire “în plină zi, din inima Chișinăului, stârnește nu doar îngrijorări, dar ridică și mari semne de întrebare privind capacitatea statului nostru de a le asigura cetățenilor cele mai elementare norme de siguranță.

Totodată, parlamentarul se arată surprins de lipsa de reacție a instituțiilor statului în acest caz ieșit din comun.

Un om a fost răpit în plină zi, în centrul Capitalei, de un grup de persoane înarmate. În primul rând, este strigător la cer și de neconceput faptul că am ajuns să trăim timpuri în care persoanele pot fi răpite în plină stradă. În același timp, ne îngrijorează modul în care este gestionat cazul judecătorului Ceaus de către autoritățile noastre. Astăzi, cei care ar trebuie să ne ofere răspunsuri și explicații tac. Iar această tăcere lasă loc de interpretări și ne aruncă și mai mult în ceață”, a declarat Grigore Repeșciuc, în timpul ședinței de plen.

Mai mult, deputatul se arată nedumerit de tăcerea președintelui Maia Sandu. Asta în condițiile în care, cu puțin timp în urmă, îi oferea asigurări președintelui ucrainean, Volodymir Zelenskii, că Moldova va oferi sprijin în extrădarea judecătorului ucrainean. Însă, potrivit lui Repeșciuc, ceea ce a urmat vine în contradicție cu procedurile legale și uzanțele diplomatice.

Credem că este firesc să întrebăm de ce, până acum, nu a fost convocat Consiliul Suprem de Securitate? Răpirea unui om în plină stradă de către agenți ai unor servicii secrete străine este o problemă care ține direct de securitatea statului. Ce fac serviciile noastre de contraspionaj, pentru că, dacă despre acest caz nu s-a știut, înseamnă că avem breșe mari în sistemul nostru de securitate și apărare. Pe de altă parte, era necesară convocarea ambasadorului Ucrainei în Republica Moldova, pentru a explica cum a fost posibilă transportarea unei persoane sechestrate în portbagajul unei mașini din dotarea misiunii diplomatice și care a fost rolul ambasadei în toată această operațiune”, a menționat deputatul Platformei „Pentru Moldova”.

În opinia lui, ceea ce s-a întâmplat în acest caz reprezintă o încălcare flagrantă a drepturilor omului și un atentat la viața și integritatea persoanei, iar vinovații în acest caz trebuie depistați și pedepsiți. Intervenția deputatului a venit în contextul în care, în Parlament a fost propusă crearea unei comisii de anchetă, care să examineze toate circumstanțele răpirii judecătorului ucrainean și eventuala complicitate la această infracțiune din partea instituțiilor de resort din Republica Moldova.

Propunerea a fost susținută de majoritatea deputaților. Partidul „ȘOR” și Platforma „Pentru Moldova” vor fi reprezentați în această comisie de deputații Vadim Fotescu și Grigore Repeșciuc.

Citește și: Deputații PAS, luați peste picior de către un lider PSRM

Total
0
Shares
Total
0
Share