Plîngău: Anularea concursului pentru funcția de Procuror General este o rușine națională și o reconfirmare a eșecului ONGiștilor de a reforma justiția moldovenească

Dinu Plîngău, președintele PPDA

Anularea concursului pentru funcția de Procuror General este o rușine națională și o reconfirmare a eșecului ONGiștilor de a reforma justiția moldovenească, este de părere Dinu Plîngău, președintele Platformei DA.

“În acest context, propunerea doamnei Veronica Dragalin și a Procuraturii Anticorupției îmi pare mai mult decât oportună și anume de a convoca Adunarea Generală a procurorilor pentru a discuta problemele din interiorul sistemului.

Lipsa oricărei reacții din partea guvernării și a reformatorilor îmi pare o dovadă că situația din justiție îi depășește, iar repetarea unui ,,concurs” pentru funcția de Procuror General organizat de actuala componență a CSP-ului va fi un exercițiu care nu va inspira încredere.

Țara nu mai poate fi guvernată de interimate și deciziile nu mai pot fi asumate de oameni care nu ocupă funcții și, aparent, nu-și asumă responsabilități decizionale. O soluție pentru a depăși situația legată de alegerea procurorului general ar fi ca această competență să fie delegată Adunării Generale a Procurorilor, după o evaluare a integrității candidaților de către CSP și filtarea candidaților după criteriile de eligibilitate. În orice alt caz, selectarea Procurorului General va fi o asumare politică și vor exista riscuri de sabotare a procesului, iar funcția respectivă nu se va bucura de credibilitatea și autoritatea necesară. În orice caz, Procurorul General asumat politic, pe modelul experiențelor anterioare, se va menține în funcție atâta timp cât PAS va avea majoritate parlamentară. Or, în Moldova niciun Procuror General nu și-a exercitat mandatul deplin.

E timpul să spargem acest cerc (circ) vicios”, a declarat Plîngău.

Total
0
Shares
Total
0
Share