Alte știri

Ploile au compromis o parte din roada din autonomia găgăuză

Pinterest LinkedIn Tumblr

Ploile din ultima perioadă au avut în fond un impact benefic asupra sectorului agricol din UTA Gagauz-Yeri, însă o parte din cereale şi roada de cireșe practic au fost distruse de precipitațiile abundente, transmite Moldpres.

👉 Abonează-te la știrile Telegraph pe Google News, Telegram și Facebook!

Potrivit șefului Direcției principale pentru sectorul agroindustrial din autonomia găgăuză, Andrei Dimitrioglo, “cel mai mult au avut de suferit plantațiile de orz, in şi grâu”.

“Mare parte de cereale încă pot fi salvate, însă dacă ploile vor continua, atunci pierderile vor fi considerabile. Grânele vor fi culcate la pământ şi vor putrezi de la multă umezeală”, a spus Dimitrioglo, citat de gagauzinfo.md.

Acesta a relevat că mai mulți producători din regiune care cultivă cireșe au pierdut zeci de tone de fructe, iar “dacă ploile nu se vor opri, atunci va fi compromisă şi roada de caise şi vișine”.

La solicitarea MOLDPRES, Ghenadie Rusu, consultant superior în Direcția politici de producție, procesare și reglementare a calității produselor de origine vegetală în cadrul Ministerului Agriculturii, Dezvoltării  Regionale şi Mediului, a explicat că, în prezent, datele din teritoriu arată că de ploi au fost afectate terenuri agricole din 38 de localități din 17 raioane. Per total, au fost compromise circa trei mii de hectare de culturi agricole, printre care grâu, porumb, floarea-soarelui, orz etc.

La rândul său, Serviciul Hidrometeorologic de Stat a anunțat pentru săptămâna curentă temperaturi de până la 33 de grade Celsius şi ploi de diferită intensitate în centrul şi sudul țării, izolat însoțite de descărcări electrice. Totodată, în întreaga țară, astăzi este anunțat Cod Galben de instabilitate atmosferică.

loading...

Comments are closed.