Poate fi transmis virusul COVID-19 de la mamă la făt? Ce spune ginecologul

Pentru multe femei, sarcina nu este o perioadă ușoară. De la complicații neprevăzute, la angoase continue legate de sănătatea copilului lor.

Iar pe fondul pandemiei de coronavirus, cu atât mai mult aceste frici sunt alimentate. Fiindcă zilnic suntem bombardați cu informații eronate, sau care prezintă doar parțial adevărul, medicul Primar Obstetrică Ginecologie, Director Medical și Coordonatorul Centrului de Chirurgie Fetală al Spitalului Regina Maria Băneasa din București a răspuns la mai multe întrebări pentru a clarifica cum coronavirus poate afecta sarcina, ce măsuri de protecție trebuie să urmeze femeile însărcinate, dar și dacă sănătatea fătului este pusă în pericol, potrivit elle.ro.

Sunt femeile însărcinate mai predispuse de infectarea cu coronavirus decât restul populației?

Potrivit CDC (Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor din SUA), nu există informații în rapoartele științifice publicate în legătură cu susceptibilitatea femeilor însărcinate la COVID-19. Acestea pot, de asemenea, să aibă risc mai mare de boli severe și mortalitate în comparație cu populația generală, după cum s-a observat în cazuri de alte infecții asociate cu coronavirusul (SARS și MERS) și alte infecții respiratorii virale, precum gripă, în timpul sarcinii.

Au femeile însărcinate diagnosticate cu COVID-19 risc crescut de complicații în sarcină?

Nu există informații privind posibile complicații la femeile însărcinate care au fost diagnosticate cu COVID-19. Pierderea sarcinii, inclusiv avortul spontan sau decesul fătului au fost observate în cazuri de infecție cu alte coronavirusuri (SARS-CoV și MERS-CoV). Febra înaltă în timpul primului trimestru de sarcină poate să crească riscul de anumite malformații congenitale.

Pot femeile însărcinate și diagnosticate cu COVID-19 să transmită virusul la făt sau la nou-născut?

Potrivit publicației Lancet, deși nu se cunosc multe informații privind efectele coronavirusului, un studiu minor efectuat în Wuhan, care a inclus nouă femei însărcinate diagnosticate cu COVID-19, nu a evidențiat ca virusul să determine reacții severe la nou-născuți sau să fie transmis de la mamă la făt.

În această perioadă este indicat să evităm deplasările, mai ales în unitățile medicale. Cum ar trebui o femeie însărcinată să gestioneze această situație?

Femeile însărcinate își vor lua toate măsurile de siguranță și protecție pentru evitarea oricăror infecții, fie că vorbim de viroze, gripă și mai ales de COVID-19. Fără exagerări inutile, dar și fără riscuri inutile pentru a preîntâmpina o eventuală consecință nedorită asupra fătului și asupra lor. Însă, monitorizările de sarcină sunt foarte importante și trebuie să fie respectat protocolul de sarcină în continuare.

Pot femeile însărcinate sări peste anumite controale în această perioadă?

Protocolul de urmărire a sarcinii, analize și morfologii nu se vor putea amâna. Ce se poate face însă, este ca spitalele și clinicile să ia toate măsurile de siguranță pentru paciente și pentru medici.

Când ar trebui să se ducă la medic și ce măsuri de protecție ar trebui să ia?

Pacientele însărcinate pot merge să își monitorizeze sarcina așa cum au stabilit cu medicul curant, evitând pe cât posibil expunerea în săli de așteptare, spații cu multe persoane și respectând toate regulile de igienă care se impun (spălatul mâinilor, protecția cu masca a căilor aeriene și reducerea la minim a vizitelor și călătoriilor).

Este venirea pe lume a noului născut mai periculoasă în contextul pandemiei de coronavirus?

Dovezile studiilor nu arată foarte clar dacă copilul nenăscut sau cel nou născut sunt afectați de infecția cu coronavirus, însă trebuie să ținem cont că situația este una relativ nouă și e posibil să avem date mai clare ceva mai încolo. Ce trebuie reținut și aplicat sunt măsurile de igienă ca și în cazul gripei: igiena mâinilor, acoperirea gurii și nasului cu mască de protecție și mai ales evitarea contactului cu alte persoane.

Trebuie femeile însărcinate să își schimbe rutina (alimentație, mișcare, măsuri de prevenție etc)?

Aș spune că noul context ne invită pe toți să reinventăm rutina, ținând cont de toate măsurile de protecție pe care trebuie să le luăm în lupta cu coronavirusul. Nu va diferi meniul, ci poate spațiul în care femeia însărcinată va lua masa, nu vor diferi exercițiile și plimbatul, ci locul cât mai retras în care se vor întâmpla. În ceea ce privește prevenția, în cazul femeilor însărcinate, este necesară o atenție suplimentară și o igienă mai strictă comparativ cu gripa clasică, pentru a preîntâmpina o eventuală consecință nedorită asupra copilului.

Sunt mai indicate consultațiile telefonice? Ce fel de simptome pot fi abordate doar telefonic și care necesită un consult clasic?

Invit pacientele să discute direct cu medicii lor curanți și să stabilească împreună ce este absolut necesar și ce poate să fie rezolvat telefonic. Cu siguranță monitorizările și analizele nu se vor putea face la distanță, dar un cadru organizat din punct de vedere epidemiologic al clinicilor și spitalelor în care pacienta va veni la consult va conta foarte mult.

Ce sfaturi generale aveți pentru femeile care sunt însărcinate în această perioadă?

Cele mai importante sfaturi sunt să stea cât mai izolate la domiciliu, să evite deplasările care nu sunt urgente, vizitele și să țină legătura cu medicii lor.

sursa: TV8

Citește și: Dificultățile cu care se confruntă transportatorii auto de pasageri, în atenția Ministerului Economiei și Infrastructurii

Total
0
Shares
Total
0
Share