Poate o țară NATO, aliat principal al SUA să nu respecte drepturile omului?

expulzarea turcilor, moldova-turcia colaborare, relatii-moldo turce, relatii diplomatice, diplomatie moldova, expulzare cetateni straini, turcia nato, moldova nato

Expulzarea recentă a 7 cetățeni turci din Republica Moldova a stârnit controverse în societatea noastră dar a și atras atenția unor publicații internaționale. Majoritatea vocilor afirmă că prin această decizie, autoritățile din Republica Moldova au condamnat la moarte și chinuri nu doar acești 7 cetățeni, dar și familiile lor. Turcia ar fi un stat dictatorial, iar Republica Moldova, prin decizia de expluzare și-a arătat și ea calități antidemocratice, pro-dictatoriale.

Evident, politica lui Erdogan este una antidemocratică și deseori încalcă drepturile omului. Dar cu toate acestea, Turcia este un partener vechi și de nădejde al Statelor Unite ale Americii și a unor puteri europene. Alianța aceasta este valabilă în orice situație politică. Turcia este membru NATO, o alianță militară. Dacă oricine ar ataca Turcia, dacă frontierele acesteia s-ar afla în pericol, conform acordului multilateral pe care se bazează NATO, toți membrii alianței militare ar trebui să intervină. Deci, putem spune că relațiile dintre Turcia și SUA, Germania chiar și România se rezumă la mult mai mult decât expulzarea a 7 cetățeni.

Dacă ar fi să ne aprofundăm în decizia de extrădare a cetățenilor turci în țara de origine, am avea o imagine diferită de care ni se prezintă la televizor de către un grup anumit de interese. Am avea un stat ambițios, cu o dorință de apropiere de organizația tratatului atlanticului de nord, din punct de vedere politic, un potențial refuz ar agrava un parteneriat dintre Republica Moldova și Turcia, convenabil nouă din mai multe motive, unul din acestea fiind potențialul economic al turcilor.

Ca o concluzie am putea spune că în cazul în care Turcia ar fi un stat total antidemocratic, un stat cu care ar fi imposibil de întreținut relații diplomatice, economice sau orice fel, atunci acesta ar fi fost izolat de către ceilalți membri NATO și ar fi un subiect mult mai real excluderea acestora din blocul militar. Totuși, acest lucru nu se întâmplă, iar expulzarea celor 7 cetățeni turci în țara lor de origine nu este altceva decât un gest politic, care ar fi urmat de obținerea unor beneficii de către țara noastră din partea Turciei.

Autor: Pavel Macovei

Total
0
Shares
Total
0
Share