Poliția ar putea amenda șoferii care încalcă legea pe baza clipurilor video făcute de alți participanți la trafic

cameră de înregistrare video, videocameră, videoînregistrator, Politia Rutiera, accidente rutiere
Persoanele care surprind pe video cu telefonul mobil sau cu ajutorul camerelor instalate pe bordul mașinii alți șoferi care încalcă legea pe șosele ar putea sesiza cu filmarea realizată direct Poliția din România, iar aceasta să se folosească de imagini pentru a sancționa șoferii vinovați, potrivit unui proiect de lege pus în dezbatere publică în țara vecină de un deputat USR și obținut de HotNews.ro. Poliția ar putea sancționa șoferii vinovați în lipsa acestora, însă condiția este ca filmările realizate de utilizator să conțină elemente de identificare a mașinii, a datei, orei și locului, precum și o sesizare din partea persoanei care a realizat filmarea.

„În primul rând proiectul propus e menit să încurajeze civismul, să convingă oamenii să se implice atunci când văd regulile de circulație încălcate”, a declarat pentru HotNews.ro deputatul USR Mihai Botez, inițiatorul proiectului.

Momentan proiectul va intra în dezbatere publică, iar autorul va căuta sprijin în rândul colegilor săi din Parlament.
„Va fi în dezbatere publică două săptămâni, iar în timpul ăsta vom asculta toate criticile sau sugestiile primite de la reprezentanți ai Poliției, de la cetățeni sau de la societatea civilă”, a mai spus Botez.
Potrivit acestuia, proiectul vine să creeze un cadru unitar, reglementat, în care înregistrările video realizate de oamenii obișnuiți pe telefonul mobil sau pe camerele montate pe bordul mașinilor să poată fi folosite de polițiști pentru sancționarea vinovaților.
Proiectul de lege, așa cum e acum formulat, permite ca probă filmările de pe dispozitive neomologate, atâta timp cât există o sesizare scrisă făcută de autor, iar clipul video permite „stabilirea certă a numărului de înmatriculare, culorii, mărcii şi modelului vehiculului implicat în săvârşirea contravenției, precum şi a datei, orei şi locului săvârşirii contravenţiei, consemnându-se aceasta în procesul-verbal de constatare a contravenției.”
În anul 2017, România a fost statul membru al Uniunii Europene cu cea mai ridicată rată a accidentelor mortale pe șosele: 98 de decese la un milion de locuitori, cu 1% mai mare faţă de 2016. De asemenea, în anul 2016, pe drumurile publice din România s-au produs 8696 de accidente rutiere grave. În aceste accidente, 8285 de persoane au fost grav rănite, iar 1913 persoane şi-au pierdut viaţa.
Total
0
Shares
 
Total
0
Share