Actualitate

Poliția atenționează despre un nou fenomen de fraude în mediul online

Pinterest LinkedIn Tumblr

Poate ai mai auzit de phishing sau de “pescuirea de date online”. E cea mai frecventă metodă de fraudă, prin care ți se iau și folosesc informațiile bancare și, de multe ori, și banii. Asta se face prin site-uri false, uneori asemănătoare site-urilor cunoscute și de încredere.

Poliția atrage atenția asupra acestui  fenomen care are consecințe negative pentru cetățeni.

De la începutul lunii decembrie 2020, pe teritoriul Republicii Moldova s-au intensificat cazurile de fraudă de tip phishing.

Infractorii, prin intermediul mesageriilor instantanee, contactează persoanele care au plasat anunțuri de comercializare a unor bunuri pe platformele de anunțuri. Ulterior, suspecții, sub pretextul că nu se pot apropia de a ridica bunul, propun victimelor de a-l transmite prin intermediul serviciilor poștale.

Direcția investigații infracțiuni informatice vă informează că Î.S. ”Poșta Moldovei” nu participă la asemenea tranzacții și nu cere datele cardului bancar a Beneficiarilor pentru solicitarea și achitarea unei comenzi prin intermediul Serviciului Curier Rapid.

În acest context, Poliția recomandă tuturor cetățenilor să respecte următoarele reguli de securitate:

Nu divulgați nimănui (nici personalului băncii) informațiile Dvs. personale sau datele cardului bancar, (numărul de card, data expirării, codul PIN, codul de securitate format din 3 cifre tipărit pe partea verso a cardului, codul de securitate primit prin SMS sau la adresa de e-mail de la bancă pentru efectuarea tranzacției în mediul online).

Verificați lunar extrasul de cont, astfel încât dacă apar tranzacții suspecte, adresează-te băncii cât mai repede;

Accesați doar site-urile pe care le cunoașteți sau cu care ați mai interacționat,  fiți atenți la denumire, să corespunda perfect;

 Platformele de anunțuri nu vor colecta sau valida niciodată prin e-mail sau SMS informații confidențiale cum ar fi parola, numărul întreg al cardulului sau codul PIN.

loading...

Comments are closed.