Social

Poliția de Frontieră a intensificat acțiunile de combatere a dispersării focarelor de pestă porcină în Moldova!

Pinterest LinkedIn Tumblr

În legătură cu situația epizootică la pestă porcină africană pe teritoriul țării, Poliția de Frontieră a Republicii Moldova a dispus intensificarea acțiunilor în vederea combaterii și prevenirii dispersării focarelor epidemice. Activitățile vor fi întreprinse în toate sectoarele de responsabilitate, dar și de comun cu angajații vamali vor acorda o atenție deosebită în punctele de trecere.

Fiind printre instituțiile responsabile de siguranța cetățenilor, Poliția de Frontieră este implicată activ în realizarea cercetărilor pe zona verde și înăspririi verificărilor la trecerea frontierei de stat atât pe segmentul moldo-ucrainean cât și cel moldo-român, în vederea excluderii introducerii suinelor în Republica Moldova, dar și identificării în bagajele personale ale călătorilor a cărnii, a produselor și subproduselor de origine animală a căror introducere pe teritoriul țării este interzisă, cu confiscarea și ulterior distrugerea acestora.

Complexul de acțiuni este orientat și spre diminuarea /excluderea migrației mistreților din țările vecine spre Republica Moldova prin crearea unui habitat nefavorabil pe teritoriile aferente frontierei de stat. Astfel că se monitorizează continuu, prin intermediul patrulelor, frontiera de stat în scopul depistarii indiciilor de trecere a mistreților peste graniță precum și a cadavrelor de porci/mistreti, utilizând la maxim echipamentul și dispozitivele tehnice din dotare.

Conform Planului pentru combaterea și prevenirea răspândirii pestei porcine africane, aprobat prin Dispoziția Comisiei pentru Situații Excepționale a RM, Inspectoratului General al Poliției de Frontieră îi revine sarcina de a realiza toate pregătirile necesare pentru nimicirea mistreților și altor animale purtătoare a virusului respectiv în zona de responsabilitate prin intermediul unor grupe special create în acest sens. Primele localități care riscă să fie afectate de aceste acțiuni sunt Tudora, Palanca, Olănești și Crocmaz. Despre când și cum vor fi aplicate măsurile, cetățenii acestor regiuni vor fi anunțați preventiv și suplimentar.

Amintim că Guvernul Filip a aprobat săptămâna aceasta Regulamentul privind modul de trecere a frontierei de stat a mărfurilor supuse controlului Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor. Proiectul transpune prevederile Directivei UE privind listele de animale și produse asupra cărora urmează să fie aplicate controale în toate punctele de trecere a frontierei. Până în prezent, în Republica Moldova au fost înregistrate 15 focare active de pestă porcină africană, iar ţările vecine afectate de acest virus au constatat că mistreţul este cea mai importantă sursă de transmitere a bolii.

loading...

Comments are closed.