Externe

Poliția din Belarus ameninţă că, dacă va fi necesar, va folosi arme letale asupra protestatarilor

Pinterest LinkedIn Tumblr

Forțele de securitate din Belarus ar putea trage asupra protestatarilor dacă va fi necesar, a avertizat ministrul de Interne adjunct Genadi Kazakevic, potrivit The Guardian

Kazakevich a declarat că: „Nu vom părăsi străzile, iar soldații și forțele de securitate vor folosi, dacă este necesar, și arme letale”.

Este pentru prima dată când autoritățile amenință în mod explicit că vor folosi arme de foc împotriva protestatarilor opoziției, marcând o escaladare semnificativă a blocajului dintre preşedintele Alexandr Lukaşenko şi cetățenii din Belarus. Avertismentul a venit, după ce miniștrii de externe ai UE discută despre sancționarea liderului de la Minsk pentru reprimarea protestelor care au urmat după realegerea sa.

Poliţia a arestat 713 persoane în timpul protestelor desfăşurate duminică în Belarus, a anunţat luni Ministerul de Interne de la Minsk. Forțele de securitate a folosit forţa, inclusiv tunuri cu apă şi grenade asurzitoare, pentru a dispersa manifestanţii care solicită demisia preşedintelui Aleksandr Lukaşenko şi organizarea unor noi alegeri prezidenţiale.

Acesta a fost al nouălea weekend consecutiv de proteste din Belarus după scrutinul prezidenţial din 9 august, pe care liderul de la Minsk susţine că l-a câştigat cu 80% din voturi, dar despre care opoziţia este convinsă că a fost fraudat pentru a-i asigura lui Lukaşenko al şaselea mandat consecutiv, potrivit Agerpres.

Uniunea Europeană nu a recunoscut rezultatele alegerilor. Lukaşenko (66 de ani) conduce Belarusul de peste un sfert de secol, fără a tolera opoziţia.

loading...

Comments are closed.