Alte știri

Poliția din Haiti anunță că 4 mercenari care au participat la uciderea președintelui Jovenel Moise au fost uciși și alți 2 au fost arestați

Pinterest LinkedIn Tumblr

Poliția din Haiti a ucis 4 dintre mercenarii care au participat la asasinarea președintelui țării, Jovenel Moise. Alți doi membri ai comandoului au fost capturați vii, după ce forțele de securitate i-au încercuit și au eliberat trei polițiști pe care aceștia îi luaseră ostatici. Ambasadorul haitian la Washington a dezmințit informațiile potrivit cărora în spatele atacului s-ar fi aflat agenți antidrog din Statele Unite, relatează Digi24.

„Am blocat suspecții pe drum, în timp ce părăseau locul crimei. Ne-am luptat cu ei”, a declarat șeful poliției, Leon Charles, potrivit BBC.

El a adăugat că o parte dintre atacatori sunt în continuare vizați de forțele de ordine.

„Vor fi uciși sau capturați”, a spus Charles.

Jovenel Moise a fost asasinat, în noaptea de marţi spre miercuri, în reședința sa privată din cartierul Pelerin din Port au Prince. În atac a fost rănită și soția președintelui, Martine Moise, care este în stare critică.

În primele imagini cu asasinii, filmate de o persoană care locuiește în apropierea reședinței prezidențiale, se văd un convoi de mașini și oameni înarmați. Aceștia strigau prin megafon că lucrează pentru DEA, agenția americană antidrog, și că sunt în misiune.

„Este o operațiune a DEA! Este o operațiune a DEA!”, au strigat asasinii președintelui haitian ca oamenii din cartier să nu se sperie de focurile de armă.

Ambasadorul haitian în Statele Unite a cerut ajutor internațional pentru găsirea asasinilor și a respins ipoteza potrivit căreia făptașii chiar erau agenți antidrog americani.

„În niciun caz” nu este vorba despre agenți, ci despre „mercenari profesioniști”, a spus ambasadorul Bocchit Edmond.

„Cred că acei oameni, care nu au acționat singuri, sunt undeva. De aceea cerem să fie dați în urmărire internațională. Să ne asigurăm că sunt capturați și aduși în fața justiție”, a adăugat el.

Uciderea președintelui haitian a provocat un val de reacții internaționale la cel mai înalt nivel.

„Este foarte îngrijorătoare situația din Haiti”, a spus președintele american Joe Biden.

„Cei care au făcut această crimă trebuie aduși în fața justiției”, a spus Stephane Dujarric, purtător de cuvânt al ONU.

„Asasinarea președintelui din Haiti a fost crudă, ticăloasă și mișelească. A fost un prieten al țării noastre și un apărător al libertății”, a spus și Ivan Duque, președintele Columbiei.

Jovenel Moise mai avea un an din mandatul său de cinci ani, câștigat în 2017, dar opoziția nu îl mai considera legitim.

În februarie anul acesta, fusese dejucată o altă tentativă de asasinat asupra sa.

loading...

Comments are closed.