Externe

Poliţia din Marea Britanie va controla în detaliu conturile de pe reţelele sociale ale celor care solicită permis de port-armă

Pinterest LinkedIn Tumblr

Poliţia britanică va controla de acum înainte în detaliu conturile de pe reţelele sociale ale celor care solicită permis de port-armă, a anunţat luni guvernul Marii Britanii. Decizia a fost luată în urma atacului armat care s-a petrecut joi în orasul Plymouth din în sud-vestul Angliei, unde un bărbat a ucis cinci oameni.

Autorului atacului de la Plymouth, care s-a sinucis după ce a omorât cinci persoane, i se restituise în iulie arma, după ce avusese permisul suspendat timp de mai multe luni după o acuzaţie de agresiune, transmite AFP. Jake Davidson dădea semne pe conturile sale de Facebook şi YouTube de tendinţe depresive şi îşi arăta simpatia faţă de mişcarea misogină ‘incel’ având legături cu violenţe în Statele Unite.

Guvernul britanic le-a cerut forţelor de poliţie din Anglia şi Ţara Galilor să-şi revizuiască procedurile de atribuire şi de restituire a permiselor de port-armă, precum şi să evalueze dacă este necesar să revină asupra unor permise deja eliberate.

Potrivit unui comunicat al Ministerului de Interne, vor fi emise ‘noi directive’ privind noile cerinţe, ce vor prevedea ‘examinarea reţelelor sociale’.

Potrivit şefului poliţiei din Devon şi Cornwall, Shaun Sawyer, citat sâmbătă de cotidianul The Sun, poliţiştii nu verificau până acum conturile de pe reţelele sociale ale persoanelor cărora le restituiau permisele de port-armă, întrucât aceasta ar fi constituit o atingere adusă vieţii private.

IOPC, organismul care supervizează gestionarea plângerilor la adresa poliţiei, a deschis o anchetă cu privire la restituirea armei lui Jake Davidson, investigaţie ce va examina ‘raţionamentul’ şi ‘deciziile’ poliţiei locale şi modul de respectare a reglementărilor.

IOPC nu a stabilit deocamdată dacă arma restituită a fost cea folosită în atacul de joi.

Conform primelor elemente ale anchetei, tânărul de 22 de ani a ucis-o joi seară, cu o armă descrisă de martori ca fiind o carabină, pe mama sa în vârstă de 51 de ani, după care a ieşit pe stradă şi a omorât alte patru persoane, printre care o fetiţă de 3 ani.

Davidson a îndreptat apoi arma asupra sa şi s-a sinucis, înainte ca poliţia, sosită la faţa locului după şase minute de la primirea apelului, să fi putut interveni.

La Plymouth s-a ţinut luni un minut de reculegere în memoria victimelor.

Sursa: Digi24

loading...

Comments are closed.